Iohannis a publicat opinia Consiliului Concurenţei privind Codul Silvic. Instituţia suspectează ajutoare de stat şi limitarea competiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a publicat astăzi opinia Consiliului Concurenţei privind Codul Silvic pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, instituţia afirmând că anumite prevederi sunt ajutoare de stat, iar altele afectează competiţia.

Consiliul Concurenţei menţionează în document că legea privind modificarea Codului Silvic a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în calitate de for decizional fără a lua în considerare observaţiile sale.

Astfel, referitor la înfiinţarea ocoalelor silvice de regim, care oferă proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate, Consiliul precizează că pentru încredinţarea acestor servicii trebuie realizată o procedură de selecţie deschisă, transparentă şi necondiţionată.

În ceea ce priveşte articolul 60, prin care se introduce pragul maxim de 30% la achiziţionarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional, respectiv dreptul de preempţiune pentru producătorii din industria mobilei, Consiliul Concurenţei precizează că aceste prevederi pot fi de natură a afecta competiţia şi propune eliminarea acestora din trei motive.

În primul rând, introducerea acestor dispoziţii prin care statul intervine în operaţiuni de piaţă nu este motivată de apărarea unui interes public major, precum protecţia mediului, astfel încât aceste măsuri să poată beneficia de o derogare de la prevederile legii concurenţei.

Pro şi contra procentului de 30%

Procentul de 30% în sine reprezintă o barieră, „fiind de natură să limiteze posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achiziţiona sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurenţa care trebuie să se exercite cu ocazia licitaţiilor pentru vânzarea masei lemnoase din fondul forestier naţional“. Această prevedere ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condiţiile în care se poate demonstra că statul renunţă la nişte venituri pe care le-ar fi obţinut în absenţa acestui prag. Tot aici, Consiliul Concurenţei avertizează că limitarea ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ceea ce ar duce la deschiderea unei proceduri de infringement asupra României.

În fine, favorizarea sectorului de mobilă în detrimentul altor sectoare care achiziţionează/procesează masă lemnoasă poate avea un impact anticoncurenţial prin limitarea libertăţii comerţului sau stabilirea unor condiţii discriminatorii.

Documentul este semnat de către Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a acuzat că poziţia Consiliului Concurenţei prin care se afirmă că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene este nefondată, iar în plus se face o mare confuzie între libera circulaţie şi limitarea pentru toţi operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariţie micii producători şi de a elimina monopolul. 

"Am fi încălcat Tratatul dacă ne refeream la un singur operator, ceea ce nu este cazul", a spus ea.

Consiliul Concurenţei a informat ieri că a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie.

Proteste în toată ţara împotriva defrişărilor

Codul Silvic este reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, la finalul lunii aprilie, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară, nemulţumite de defrişările ilegale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urma protestelor din ţară că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Codul Silvic. Criticile Consiliului Concurenţei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite