Ponta şi Iohannis au vorbit despre Codul Silvic. Premierul: „Preşedintele a fost influenţat de nişte «binevoitori»”
0După disputa din ultimele zile legată de noul Cod Silvic, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au avut astăzi o discuţie pe această temă. "Un dialog constructiv", a anunţat premierul într-o intervenţie tv, punând de această dată lobby-ul mascat în favoarea unei companii austriece, de care l-a acuzat recent pe Iohannis, pe seama unor liberali "binevoitori" care "s-au întâlnit cu Holzindustie".
O discuţie cu Klaus Iohannis care a avut loc astăzi a fost suficientă pentru ca premierul să îl treacă pe preşedinte de la statutul „lobby-ist” la cel de „dezinformat”.
"Impresia mea personală este că preşedintele a retrimis legea în Parlament pe baza unor informaţii de la nişte «binevoitori», în special liberali pe acre îi vedeţi şi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer, interese care, din punctual meu de vedere, sunt strict private", a spus Ponta miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la B1.
Întrebat cine sunt aceşti liberali, premierul a evitat să dea nume, sugerând însă că face referire la cei vocali în acest scandal: "Domnii care se luptă în Parlament au avut întâlniri în calitate privată cu reprezentanţii Holzindustrie", a acuzat el, arătându-se "convins că instituţiile statului monitorizează aceste lucruri" şi le pot prezenta în CSAT la momentul discuţiei despre defrişările ilegale.
Dintr-un alt studio tv, preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a respins acuzaţiile, sugerându-i premierului, dacă are probe, să meargă la Parchet.
Aceeaşi legătură imorală cu o companie privată a fost reproşată de Ponta şi conducerii Consiliului Concurenţei. "Nu aţi văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer?", a întrebat retoric premierul, evitând însă, şi în acest caz, să dea nume sau să vorbească deschis despre situaţii concrete.
Preşedinţia a făcut astăzi public documentul prin care Consiliul Concurenţei îi reclama lui Iohannis în luna martie faptul că nu s-a ţinut cont în Parlament de observaţiile sale potrivit cărora limitarea la 30% a cantităţii de masă lemnăasă pe care o companie o poate tranzacţiona în România ar afecta concurenţa pe piaţă, iar favorizarea producătorilor de mobilă în detrimentul altor jucători interesaţi în achiziţionarea de lemn ar stabili condiţii distriminatorii.
Marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui formulată în urma adresei primite de la Consiliul Concurenţei, a fost respinsă, cu voturile PSD şi UDMR, în comisiile parlamentare. Votul decisiv se va da în plen, acolo unde PSD are însă o majoritate confortabilă, fiind de aşteptat ca legea să fie admisă în forma dorită de Victor Ponta.