Mersul preţurilor: rata anuală a inflaţiei a coborât în iulie la -0,8%. Cotaţiile alimentelor au rămas pe loc, doar fructele s-au scumpit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele proaspete s-au scumpit, în medie, cu 2,6% în iulie faţă de iunie 2016
Fructele proaspete s-au scumpit, în medie, cu 2,6% în iulie faţă de iunie 2016

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna iulie la -0,8%, de la -0,7% în iunie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia a fost determinată, în principal, de stagnarera preţurilor la alimente şi de ieftinirea mărfurilor nealimentare şi serviciilor, în condiţiile în care gazele şi electricitatea s-au ieftinit de la 1 iulie.

Datele INS arată că preţurile de consum au scăzut în luna iulie, în medie, cu 0,24% comparativ cu luna iunie.

Astfel, preţul alimentelor au crescut nesemnificativ în iulie, cu 0,04%, în medie, faţă de luna precedentă, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,52%.

De asemenea, peţurile serviciilor s-au redus, în medie, cu 0,1% în iulie faţă de luna precedentă.

Comparativ cu luna iunie, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat, în iulie, la cartofi (-11,4%) gaze naturale (-3,5%), energie electrică (-1,5%), telefon (-0,8%) şi bilete de avion (-0,8%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat,  faţă de a şasea lună a anului, la citrice (6,1%) şi fructe proaspete (2,6%), celelalte preţuri având fluctuaţii nesemnificative.

Ca evoluţie anuală, preţurile alimentelor au crescut cu 1,25%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 2,2%, iar serviciile - cu  0,9%.

Cum se văd efectele reducerilor de TVA

Iulie 2016 este a doua lună din ultimul an în care indicatorul inflaţiei anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.

În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

În plus, de la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.

În urma evoluţiei din ultima perioadă, care indică menţinerea preţurilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit recent în scădere prognozele de inflaţie pentru 2016 şi 217.

Astfel, potrivit ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la +2%.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri