BNR a revizuit în scădere semnificativă, de la +0,6% la -0,4%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu nu mai crede că preţurile îşi vor relua traiectoria ascendentă în 2016
Mugur Isărescu nu mai crede că preţurile îşi vor relua traiectoria ascendentă în 2016

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere semnificativă, de la +0,6% până la -0,4%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, şi de la +2,7% la +2% estimarea pentru finalul lui 2017, a anunţat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

În luna mai, BNR revizuise deja în scădere, de la +1,4% până la +0,6%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, şi de la +3,4% la +2,7% estimarea pentru finalul lui 2017.

Factorii care ţin jos inflaţia

„Evoluţia preţului ţiţeiului pe plan internaţional şi supraoferta de produse alimentare pe plan european au contribuit la menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut“, a spus Isărescu, prezentând Raportul trimestrial al BNR asupra inflaţiei.

Preţul ţiţeiului, alături de scăderea cotei generale a TVA de la 1 ianuarie 2016, are cea mai mare contribuţie în menţinerea inflaţiei la un nivel foarte scăzut.

În plus, între productivitatea muncii şi dinamica salarială rămâne o distanţă apreciabilă, iar expansiunea puternică a consumului a determinat creşterea puternică a importurilor, consideră Isărescu.

Preţurile vor continua să scadă

Vineri, guvernatorul BNR a anunţat că instituţia a revizuit în scădere prognoza de inflaţie atât pentru 2016, cât şi pentru 2017, indicele preţurilor de consum urmând să rămână în teritoriu negativ până la finalul acestui an.

Ultimele statistici oficiale arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iunie până la -0,7%, de la -3,5% în luna mai.

Evoluţia a fost generată de eliminarea efectului scăderii TVA la alimente, din iunie 2015, din indicele anual, în condiţiile în care preţurile au scăzut în iunie faţă de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

Potrivit BNR, menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat în mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite