Legea PSD care interzice vânzarea participaţiilor şi listarea companiilor de stat este constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae este iniţiatorul proiectului FOTO Inquam Photos / George Călin
Şerban Nicolae este iniţiatorul proiectului FOTO Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituţională a României a decis marţi că legea PSD care interzice statului să înstrăineze participaţiile pe care le deţine la companii, dar şi să listeze pe bursă aceste firme este constituţională.

Plenul CCR a dezbătut marţi obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţii aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal cu privire la dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, că neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Mai mulţi parlamentari PSD, în frunte cu deputatul PSD Şerban Nicolae, au iniţiat un proiect de lege care prevede că „se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

Iniţiatorii susţin că astfel protejează interesele naţionale în economie, pe perioada pandemiei de coronavirus.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, cu 199 de voturi pentru, 89 împotrivă şi trei abţineri.

Critici din partea Guvernului a Bursei

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susţine că legea ca interzice Guvernului să vândă participaţii la companiile de stat şi să listeze companii pe bursă este „de un populism ieftin”, făcută pentru capital electoral.

Premierul Ludovic Orban a criticat de asemenea iniţiativa, spunând că acesta nu este singurul proiect legislativ „născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD”.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a afirmat că iniţiativa legislativă contravine intereselor României, deoarece restricţionează capacitatea statului de a utiliza pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor şi a investiţiilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite