Bursa de Valori Bucureşti: „Îngheţarea“ listărilor contravine intereselor României. Listarea nu înseamnă privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) afirmă că iniţiativa legislativă care interzice timp de doi ani listarea companiilor de stat contravine intereselor României, deoarece restricţionează capacitatea statului de a utiliza pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor şi a investiţiilor.

„Bursa de Valori Bucureşti constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. BVB consideră că o astfel de iniţiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricţionează capacitatea acestuia de a utiliza optim pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor şi investiţiilor şi, de asemenea, întârzie procesul de modernizare şi eficientizare a portofoliului de deţineri al statului”, arată un comunicat al instituţiei.

BVB transmite că, încă de la adoptarea de către Senat a iniţiativei legislative menţionate, a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, către Guvern şi Preşedinţie, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală.

„Reamintim că vânzările de acţiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori Bucureşti în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanţă corporativă şi transparentizarea activităţii acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide şi dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări”, arată BVB.

De asemenea, reprezentanţii Bursei susţin că în multe dintre aceste companii statul deţine în continuare peste 50% din acţiuni, ceea ce dovedeşte că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control şi influenţa strategică a statului în aceste companii. În acest sens, este important de precizat că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deţine în continuare controlul asupra acestor operatori economici.

„Evoluţia crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidenţă importanţa companiilor româneşti, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, şi oportunităţi de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanţarea necesară, iar Bursa de Valori Bucureşti este un pilon esenţial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora şi, implicit, a economiei locale”, mai arată BVB.

Este foarte important de ţinut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acţionar pe Bursa de la Bucureşti, cu un procent estimat între 25% şi 30% din totalul acţiunilor aflate la tranzacţionare. Aceste fonduri de pensii deţin activele populaţiei. Astfel, BVB afirmă că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetăţeni şi consideră că acest trend trebuie să continue şi chiar să se dezvolte, mai ales în privinţa încurajării deţinerilor directe de active financiare de către populaţie.

„Listarea companiilor de stat la bursă şi creşterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea şi stimularea accesului populaţiei prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creşterea bunăstării românilor, îmbunătăţirea gradului de economisire şi dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate şi cu o situaţie financiară solidă.

Considerăm că decidenţii politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt iniţiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică şi proiectele de dezvoltare ale tuturor agenţilor economici”, conchide BVB.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite