Interzicerea listărilor. Ministerul Economiei: E un populism foarte ieftin. E o lege făcută de praf în ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu FOTO gov.ro
Virgil Popescu FOTO gov.ro

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susţine că legea ca interzice Guvernului să vândă participaţii la companiile de stat şi să listeze companii pe bursă este „de un populism ieftin”, făcută pentru capital electoral.

„Grupul parlamentar PNL a anunţat că va contesta legea la CCR. După mine, e de un populism foarte ieftin. Nu vorbim de un guvern care vrea să vândă, vorbim de un guvern care vrea, prin anumite listări şi nu privatizări, să strângă bani pentru a investi cât mai mult în domeniile strategice”, a spus ministrul la Digi24.

„Mi-e greu să cred că legea va trece de filtrul CCR pentru că în Constituţie şi în lege se spune clar că guvernul face politica economică a ţării. Guvernul deţine participaţiile la companiile din economia românească şi guvernul decide dacă listează participaţii, dacă vinde sau nu. Nu poate Parlamentul să se substituie guvernului, e vorba de separaţia puterilor în stat”, a adăugat Popescu.

„Legea care este în vigoare - şi care nu a fost abrogată prin această joacă pe care şi-au făcut-o în Parlament - spune foarte clar: guvernul face stategia şi guvernul face privatizarea, deci nu poate Parlamentul să blocheze. Aşteptăm decizia CCR şi în funcţie de această decizie vom vedea paşii care trebuie urmaţi”, a mai spus ministrul.

„Dacă i-ar fi preocupat cu ceva ar fi văzut că din 1999, de la apariţia legii privatizării, statul nu are nicio pârghie de a interveni, de a cumpăra participaţii. E interzis. Lucrăm în cadrul guvernului tocmai la a permite statului, companiilor deţinute de stat, să facă achiziţii în caz de nevoie. În momentul de faţă statul nu poate să achiziţioneze absolut nimic de pe piaţă, fiind blocat de o lege din 1999. Dacă îi durea grija de protejarea unor companii, s-ar fi gândit să modifice legea, să permită statului să achiziţioneze acţiuni. Au vrut să facă un populism ieftin care sunt convins nu va trece de Curtea Constituţională”, a adăugat Popescu.

Ministrul mai spune că parlamentarii „au vrut să puncteze” şi că nimeni nu vrea să înstrăineze ceva în condiţii nefavorabile. El a dat exemplul companiei Hidroelectrica, care vizează listarea la bursă.

„Profitul Hidroelectrica e în continuare la cote destul de mari, nu a cred că suferit din cauza pandemiei. Nota de fundamentare a legii face referire la starea de urgenţă care s-a încheiat în urmă cu 30 de zile”, a spus ministrul.

„E o lege făcută de praf în ochi, crezând că vor câştiga capital electoral. Sunt convins că românii înţeleg că legea asta este un semnal negativ la adresa investitorilor. Nu au luat în calcul faptul că Ministerul Economiei mai are participaţiuni majoritare la companii care sunt în reorganizare. Ce facem cu acele companii timp de 2 ani? Le închidem? Statul nu poate să mărească capitalul. Ce facem cu acei oameni, îi dăm afară şi închidem pentru că aşa a vrut PSD, să dea o lege populistă?”, a mai spus ministrul.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, iniţiat de Şerban Nicolae.

De la data intrării în vigoare a legii se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite