Inspectorii ANAF au aplicat sancțiuni de peste 8,3 milioane de lei în domeniul comerțului cu amănuntul

0
Publicat:

Inspectorii DGAF au efectuat în perioada 13-19 noiembrie acțiuni de control antifraudă, la nivel național în domeniul comerțului cu amănuntul. Ca urmare, s-au înmânat sancțiuni de 8,3 milioane de lei.

foto intrare sediul Agenției Naționale de Administrare Fiscală
ANAF a amendat comercianții cu amănuntul cu peste 8,3 milioane de lei

Acțiunile de control ale inspectorilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din perioada 13-19 noiembrie au avut scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale din domeniul comerțului cu amănuntul și prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute, au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.

În acest context, inspectorii DGAF au efectuat verificări specifice la un număr de 828 contribuabili, fiind aplicate 888 amenzi contravenţionale în valoare totală de 4.557.178 lei şi dispuse confiscări în valoare totală de 1.812.220 lei (numerar, venituri ilicite şi bunuri).

Totodată, în aceeași perioadă, Direcția generală antifraudă fiscală continuând verificările privind modalitatea de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, a constatat că un mare retailer a încălcăt prevederile actului normativ amintit anterior, fiind astfel sancționat cu amendă contravențională în valoare totală de 2.000.000 de lei, pentru depășirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la produsele mălai, făină și pâine.

DGAF desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale și recomandă tuturor entităților economice să respecte legislația fiscală aflată în vigoare. 

Românii sunt recompensați pentru anunțarea cazurilor de evaziune fiscală

Românii care denunță fapte de evaziune ar putea primi de anul următor un procent din suma de bani reprezentând fapta de evaziune fiscală, anunța recent ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Oficialul a explicat joi, după ședința de Guvern, că România trebuie să preia metodele folosite cu succes de alte state în combaterea evaziunii fiscale.

„V-am spus că modelul nemțesc și cel din Statele Unite care se practică cu performanță financiară și fiscală bună. În momentul în care le avem definitivate în Ministerul de Finanțe, voi merge cu această propunere în Coaliție, dar nici nu trebuie să ne temem de astfel de instrumente care până la urmă nu fac altceva decât să ajute statul român”, spune oficialul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite