ANAF a descoperit fraude de peste 8 milioane de lei la companii din domeniul deșeurilor și construcțiilor

0
Publicat:

Inspectorii DGAF au identificat noi fraude la nivelul unor companii care activează în domeniul deșeurilor reciclabile și construcțiilor, în cadrul unor noi acțiuni de control.

foto șantier
ANAF a descoperit noi fraude, ce depășesc 8,2 milioane de lei Foto: Shutterstock

Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au efectuat în luna octombrie a acestui an acțiuni de control la societăți comerciale din București-Ilfov care activează pe piața de operatori deşeuri reciclabile şi prestări de servicii în domeniul construcţiilor, menționează un nou comunicat ANAF.

Societățile verificate au înregistrat în evidențele contabile achiziţii fictive de bunuri sau servicii de la diferite persoane fizice și juridice, procedând astfel la diminuarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului general consolidat al statului şi crearea unei aparenţe licite a tranzacţiilor.

Prejudiciul adus bugetului de stat este de 8,2 milioane de lei, reprezentând taxă pe valoare adaugată și impozit pe profit.

Pentru continuarea cercetărilor au fost sesizate organele de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, se menționează în comunicatul de presă emis de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Fraudă se face și la comercializarea de tutun

Comercianții de tutun de narghilea au fost amendați de ANAF în cadrul operațiunii „Nargile” demarată la nivel național, sancțiunile ridicându-se la 1,3 milioane de lei.

Inspectorii antifraudă au identificat abateri de la legislația specifică comercializării produselor accizabile, pentru sancționarea cărora au dispus 37 amenzi contravenționale în cuantum total de 1.301.500 lei.

În acest context, la 16 dintre operatorii economici verificați au fost constatate cantități semnificative de amestec pentru fumat în narghilele, respectiv 445 kg, pentru care au existat indicii temeinice a fi produse accizabile, depășind limita legală prevăzută de legislație. Astfel, au fost efectuate prelevări de probe în vederea stabilirii tratamentului fiscal ce se impune a fi aplicat, cu privire la accize și TVA datorat bugetului de stat. În funcție de constatări, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

DGAF recomandă tuturor agenților economici să se asigure că produsele accizabile ce urmează a fi comercializate sunt conforme, în sensul că sunt ambalate, etichetate și marcate fiscal conform legislației din România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite