Gara Regală din Curtea de Argeș va fi restaurată: Ce lucrări vor fi realizate și cât vor costa

0
Publicat:

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a transmis, marți, că SRCF Craiova a semnat contractul pentru reabilitarea clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeș, contract în valoare de 8,74 milioane lei.

Clădirea Gării Regale din Curtea de Argeș, Foto: Denis Grigorescu
Clădirea Gării Regale din Curtea de Argeș, Foto: Denis Grigorescu

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că SRCF CRAIOVA a semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF CURTEA DE ARGEȘ, contract în valoare de 8,74 milioane lei.”, au transmis reprezentanții CFR.

SRCF Craiova şi Asocierea S.C. EURAS S.R.L - S.C. ARHING S.R.L (România) au semnat contractul, în valoare de 8.749.082,33 lei, fără TVA, pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeş.

Durata contractului este de 36 de luni, aferentă etapelor de elaborare/aprobare a proiectului tehnic, obţinerea avizelor/autorizaţiilor şi execuţia lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători, iar sursa de finanțare este asigurată din fornduri proprii ale CFR SA.

Potrivit sursei citate, obiectivele generale ale acestui contract (proiectare și execuție lucrări) sunt:

- reparaţii şi consolidarea structurii de rezistenţă

- restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal

- înlocuirea învelitorii asterelei şi a sistemului de colectare ape

- reparaţii locale şi biocidare la şarpantă;

- reparații instalaţii electrice, termice şi sanitare.

Menționăm faptul că, lucrările de reparaţii, restaurare şi reabilitare a clădirii de călători se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale, în baza avizului emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Gara Regală din Curtea de Argeș fiind clădire arhitecturală, declarată monument istoric de importanță națională și se regăsește în Lista Monumentelor Istorice.”, au mai transmis reprezentanții CFR.

Gara regală a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care a fost dată în folosinţă calea ferată Piteşti - Curtea de Argeş. Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus în februarie 2003 cu un vehicul militar, toţi regii înmormântaţi în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost transportaţi cu trenul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite