Europa ar putea cumpăra vaccinuri contra extinderii gripei aviare la oameni, pentru a evita o pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele europene ar putea cumpăra vaccinuri contra extinderii gripei aviare la oamenii care lucrează în fermele de păsări, după ce în SUA focarele s-au extins și la fermele de vaci, scrie Reuters.

Medici veterinari care ridică păsări moarte de gripă aviară
Statele europene ar putea cumpăra vaccinuri contra extinderii gripei aviare la oameni

SUA şi ţările europene iau măsuri pentru a achiziţiona sau produce vaccinuri împotriva virusului gripei aviare H5N1 care ar putea fi utilizate la protejarea lucrătorilor expuşi riscului de infecţie din sectoarele creşterii păsărilor şi lactatelor, au declarat medici veterinari, tehnicieni de laborator şi oficialii guvernamentali consultaţi de Reuters.

Aceste acţiuni vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a apărut la finele lui 2020 şi a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice şi domestice şi care a început să infecteze şi numeroase specii de mamifere.

În luna martie, oficialii americani au anunţat prima descoperire a virsului gripei aviare în rândul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state şi doi muncitori din industria lactatelor. Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente a estimat că 20% din producţia americană de lapte arată simptome de infecţie cu virsul grupei aviare, ceea ce sugerează că este posibilă o largă răspândire.

Expunerea umană la virus în operaţiunile de creştere a păsărilor şi producţie de lactate creşte riscul ca virusul să sufere mutaţii şi să dobândească capacitatea de a se răspândi uşor în rândul oamenilor.

"Toate eforturile noastre trebuie să se concentreze pe prevenirea acestor cazuri. Atunci când vom avea infecţii pe scară largă în rândul oamenilor vom avea o mare problemă", spune Matthew Miller, co-director la centrul canadian de pregătire împotriva pandemiilor de la Universitatea McMaster.

SUA au contracte cu firmele CSL şi GSK pentru a testa vaccinuri de dinaintea pandemiei care se potrivesc mai bine cu virsul care circulă în prezent decât vaccinurile mai vechi împotriva H5N1 aflate în stoc. SUA au decis să meargă mai departe cu vaccinul CSL, a confirmat un oficial de la Departamentul american Sănătăţii.

În Europa, Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene lucrează la o schemă de achiziţii comune de vaccinuri CSL Seqirus "pentru a preveni o pandemie" declanşată de indivizii expuşi la păsările sau animalele infectate, a declarat purtătorul de cuvânt Stefan De Keersmaecker.

O purtătoarea de cuvânt de la CSL, companie care are contracte pentru vaccinuri împotriva pandemiei de gripă cu 30 de guverne, a spus că firma poartă discuţii cu mai multe guverne în legătură cu achiziţionarea de vaccinuri încă din 2022. Aceste solicitări s-au accelerat după descoperirea noilor focare în SUA.

Decizia cu privire la cum şi când va fi utilizat vaccinul depinde de dovezile referitoare la o transmisie crescută, severitatea bolii, cazuri la oamenii care nu au legătură cu fermele de vaci şi mutaţiile virusului, a declarat directorul general adjunct de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, Nirav Shah.

La rândul său, virusologul olandez Ron Fouchier de la centrul Erasmus MC din Rotterdam, care a făcut experimente cu privire la schimbările necesare pentru ca gripa aviară să declanşeze o pandemie, spune că planul Europei este acela de a achiziţiona vaccinuri de la CSL pentru oamenii a căror ocupaţie îi expune la virusul gripei aviare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite