Gripa aviară la fermele de vaci. Cum încearcă SUA să limiteze răspândirea virusului

0
Publicat:

Administrația Biden încearcă din răsputeri să limiteze răspândirea gripei aviare la fermele de vaci, care au alimentat îngrijorările legate de infecțiile umane cu virusul H5N1, scrie Reuters.

Vaci într-o fermă
SUA fac eforturi pentru limitarea răspândirii gripei aviare la fermele de vaci

Administrația Biden a anunțat vineri că va oferi aproape 200 de milioane de dolari pentru a lupta împotriva răspândirii virusului de gripă aviară în rândul vacilor de lapte.

Virusul a fost detectat în rândul bovinelor de lapte din nouă state de la sfârșitul lunii martie. Oamenii de știință au spus că cred că focarul este mai răspândit pe baza constatărilor Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente privind particulele H5N1 în aproximativ 20% din probele de lapte vândute cu amănuntul.

Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) va pune la dispoziție 98 de milioane de dolari pentru a oferi până la 28.000 de dolari per fermă de lapte pentru eforturile de a limita răspândirea virusului între animale și oameni și pentru testarea laptelui și animalelor pentru virus, a anunțat vineri agenția.

USDA lucrează pentru a urmări și elimina H5N1 în efectivul de bovine de lapte”, a declarat secretarul pentru Agricultură, Tom Vilsack, într-un apel cu reporterii.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane (HHS) a declarat că va oferi 101 milioane de dolari prin intermediul FDA și al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) pentru a proteja sănătatea publică și aprovizionarea cu alimente a națiunii.

„Riscul pentru public în urma acestui focar rămâne scăzut”, a spus secretarul HHS Xavier Becerra la apel.

Banii includ 34 de milioane de dolari prin CDC pentru eforturile de testare și sprijinirea laboratoarelor de sănătate publică, 8 milioane de dolari pentru vaccinuri și 3 milioane de dolari pentru supravegherea apelor uzate.

Sanofi va obține un pachet de mai puțin de 5% din acțiunile companiei americane de biotehnologie care evaluează Novavax la aproape dublu capitalizarea actuală a pieței.

În timp ce CDC a spus că riscul pentru sănătatea publică este scăzut, oamenii de știință urmăresc îndeaproape schimbările în virus care l-ar putea face să se răspândească mai ușor printre oameni.

FDA va oferi, de asemenea, 8 milioane de dolari pentru a asigura siguranța aprovizionării comerciale cu lapte.

„În această etapă nu există nicio îngrijorare cu privire la siguranța aprovizionării comerciale cu lapte sau carne de vită”, a spus Vilsack la apel. Experții în sănătate au avertizat împotriva consumului de lapte crud, dar au spus că pasteurizarea pare să omoare virusul.

Un muncitor de la fermă de lapte din Texas a fost testat pozitiv pentru virus și a raportat conjunctivită, cunoscută în mod obișnuit sub numele de ochi roz.

Pentru a limita transmiterea la bovine, USDA a cerut, pe 29 aprilie, fermierilor să testeze laptele înainte de export.

În prima săptămână, laboratoarele USDA au raportat 905 teste, dintre care 112 au fost pozitive, a declarat un purtător de cuvânt al agenției.

Cifra ar putea include mostre care au fost testate de mai multe ori sau cele colectate în alte scopuri, cum ar fi studii de cercetare, a spus purtătorul de cuvânt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite