Următoarea pandemie va fi probabil provocată de virusul gripal, atrag atenția oamenii de știință

0
Publicat:

Există șanse foarte mari ca virusul gripal să declanșeze o nouă pandemie în viitorul apropiat, conform unor cercetători de renume, relatează The Guardian.

Apariția H5N1 la vite a fost o surpriză. foto shutterstock (Arhivă)
Apariția H5N1 la vite a fost o surpriză. foto shutterstock (Arhivă)

Un sondaj internațional, care urmează să fie făcut public la sfârșitul săptămânii viitoare, va dezvălui că 57% dintre specialiștii în boli consideră că o tulpină a virusului gripal va fi cauza următoarei epidemii globale de boli infecțioase mortale. 

Potrivit lui Jon Salmanton-Garcia, de la Universitatea din Koln, care a realizat studiul, convingerea că gripa este cea mai mare amenințare pandemică din lume se bazează pe cercetări pe termen lung care arată că aceasta evoluează și suferă mutații constante. 

„În fiecare iarnă apare gripa", a spus el. „Ai putea descrie aceste focare ca fiind mici pandemii. Ele sunt mai mult sau mai puțin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente - dar nu va fi neapărat așa pentru totdeauna". 

Informațiile despre sondaj - care a implicat contribuții din partea a 187 de oameni de știință de rang înalt - vor fi dezvăluite la congresul Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID) de la Barcelona, care va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare. 

 „Principala amenințare”

Următoarea cauză probabilă a unei pandemii, după gripă, va fi probabil un virus - numit boala X - care este încă necunoscut științei, potrivit a 21% dintre experții care au participat la studiu. Ei consideră că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism încă neidentificat, care va apărea din senin, la fel cum a fost cazul și cu virusul Sars-CoV-2, cauza Covid-19. 

Într-adevăr, unii oameni de știință încă mai cred că Sars-CoV-2 continuă să reprezinte o amenințare, 15% dintre cercetătorii intervievați în cadrul studiului considerându-l drept cea mai probabilă cauză a unei pandemii în viitorul apropiat. 

Alte microorganisme mortale - cum ar fi virusurile Lassa, Nipah, Ebola și Zika - au fost calificate drept amenințări globale grave de doar 1% până la 2% dintre respondenți.  

„Influenza a rămas - într-o foarte mare măsură - principala amenințare în ceea ce privește potențialul său pandemic în viziunea unei mari majorități a oamenilor de știință din lume", a adăugat Salmanton-Garcia. 

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat temerile cu privire la răspândirea alarmantă a virusului H5N1, care a provocat milioane de cazuri de gripă aviară în întreaga lume. Această epidemie a început în 2020 și a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte și a dus, de asemenea, la dispariția a milioane de păsări sălbatice. 

Recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la vaci, care sunt infectate în prezent în 12 state din SUA, ceea ce sporește și mai mult temerile legate de riscurile pentru oameni. Cu cât virusul afectează mai multe specii de mamifere, cu atât mai multe posibilități are de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru revista Nature. 

  „Rata de mortalitate este extraordinar de mare”

Apariția virusului H5N1 la vite a fost o surpriză, a adăugat virusologul Ed Hutchinson, de la Universitatea din Glasgow. „Porcii pot contracta gripa aviară, dar până de curând bovinele nu. Acestea erau infectate cu propriile tulpini ale bolii. Așa că apariția virusului H5N1 la vaci a fost un șoc

Înseamnă că riscurile ca virusul să ajungă la tot mai multe animale din ferme și apoi de la animalele din ferme la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândește mai mult, cu atât șansele ca acesta să sufere mutații astfel încât să se răspândească la oameni cresc tot mai mult”.

Până în prezent, nu a existat niciun indiciu că H5N1 ar fi reușit să se răspândescă între oameni. Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, impactul a fost sumbru.  

Rata de mortalitate este extraordinar de mare, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la acest virus", a declarat Jeremy Farrar, cercetător șef al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Perspectiva unei pandemii de gripă este alarmantă, deși oamenii de știință subliniază, de asemenea, că au fost deja dezvoltate vaccinuri împotriva multor tulpini, inclusiv H5N1. „Dacă ar exista o pandemie de gripă aviară, ar fi încă o provocare logistică uriașă să se producă vaccinuri la scara și cu viteza care vor fi necesare. Cu toate acestea, am fi mult mai avansați decât în cazul Covid-19, când a trebuit să fie dezvoltat un vaccin de la zero", a declarat Hutchinson. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite