Gripa aviară la vaci se răspândește rapid în Statele Unite ale Americii. Care este pericolul pentru Europa

0
0
Publicat:

Una din cinci mostre de lapte din comerț prezintă urme de gripă aviară, a anunțat săptămâna aceasta Food and Drug Administration (FDA).

Crescătorii de vaci din SUA şi-au înmulţit măsurile de apărare împotriva gripei aviare FOTO: Arhivă
Crescătorii de vaci din SUA şi-au înmulţit măsurile de apărare împotriva gripei aviare FOTO: Arhivă

Tulpina H5N1 a gripei aviare a fost detectată pentru prima dată în efectivele din Texas în luna martie - iar de atunci a fost găsită în efective din nouă state, potrivit Departamentului american al Agriculturii. Cel de-al nouălea stat, Colorado, a detectat vineri primul său caz cunoscut, scrie independent.co.uk.

Agenția continuă să analizeze aceste informații; cu toate acestea, rezultatele inițiale arată că aproximativ 1 din 5 dintre probele de vânzare cu amănuntul testate sunt ... pozitive ... cu o proporție mai mare de rezultate pozitive provenind din laptele din zonele cu turme infectate", a declarat FDA.

Având în vedere creșterea gripei aviare și prezența acesteia pe șase continente, „cel mai rău caz” pentru animale este aproape, potrivit lui Maurice Pitesky, specialist la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din California, Davis.

„Virusul și-a demonstrat capacitatea de a se muta la vacile de lapte și, deși nu provoacă mortalitate, determină o scădere a producției de lapte, ceea ce are impact economic”, a declarat Pitesky pentru The Independent. „Acest lucru va afecta în cele din urmă capacitatea de a produce lapte și toate lucrurile care sunt asociate cu aceasta”.

Producătorii de ouă sunt, de asemenea, în alertă maximă după ce găinile au fost testate pozitiv pentru virus în Texas și Michigan. Oficialii au sacrificat milioane de păsări. Dar, în timp ce FDA susține că riscul de infectare a oamenilor este încă scăzut, dacă virusul continuă să se răspândească, ar putea avea, de asemenea, consecințe ecologice și economice semnificative.

„Există un scenariu privind fauna sălbatică care este, de asemenea, devastator”, a declarat Pitesky. „Virusul afectează leii de mare și elefanții de mare și albatroșii și toate aceste alte lucruri care își văd populațiile devastate”.

Singurul caz recent de H5N1 la om a fost înregistrat la un lucrător american din sectorul lactatelor, potrivit Centers for Disease Control (CDC). Singurul simptom al lucrătorului a fost înroșirea ochilor, în concordanță cu conjunctivita, a raportat CDC. Lucrătorul este doar a doua persoană cunoscută în SUA care a fost testată pozitiv pentru acest virus.

Mai mulți lucrători din sectorul lactatelor ar putea contracta boala dacă aceasta continuă să se răspândească, a declarat dl Pitesky.

„Lucrătorii agricoli lucrează în aceste medii cu multe vaci de lapte care sunt afectate”, a declarat el pentru The Independent. „Ei sunt în prima linie a supravegherii și, de asemenea, în prima linie a persoanelor care sunt potențial cele mai susceptibile de a se îmbolnăvi".

Acum, vitele de lapte care se deplasează între state trebuie să fie testate pentru virus pentru a controla focarul în creștere. Fiecare vacă ce alăptează trebuie acum să fie testată și să primească un rezultat negativ înainte de a trece granițele statului. Turmele cunoscute ca fiind purtătoare ale virusului se află în Idaho, Kansas, Michigan, New Mexico, Carolina de Nord, Ohio, Texas și Dakota de Sud.

Între timp, legislatorii americani îndeamnă administrația Biden să ia măsuri rapide.

Senatorul democrat Tammy Baldwin, care reprezintă Wisconsin, un stat important în ceea ce privește producția de lactate, a scris joi o scrisoare către USDA în care îi îndeamnă să aloce resurse suplimentare pentru combaterea virusului.

Agențiile de sănătate și experții subliniază faptul că produsele lactate sunt în continuare sigure pentru consum.

„Până în prezent, studiile privind laptele cu amănuntul nu au arătat niciun rezultat care să ne schimbe evaluarea noastră conform căreia aprovizionarea cu lapte comercial este sigură", a declarat FDA.

Pentru a rămâne în siguranță, FDA spune că consumatorii ar trebui să bea lapte pasteurizat, deoarece procesul elimină agenții patogeni la un nivel care nu prezintă un risc pentru sănătatea umană.

Michael Hansen, om de știință senior la Consumer Reports, a declarat că nu există niciun risc individual pentru consumatorii care beau lapte pasteurizat - dar că acest focar reprezintă o problemă de sănătate publică.

Simptomele gripei aviare la om variază de la absența simptomelor până la simptome severe, potrivit CDC. Acestea pot include febră, oboseală și dificultăți de respirație. Simptomele mai puțin frecvente includ diaree, greață, vărsături sau convulsii, a precizat CDC. Transmiterea de la om la om este, de asemenea, rară.

Pacienți din afara SUA au murit din cauza virusului, informează CDC.

Tulpina nu a fost detectată în Europa

În prezent, țările UE urmăresc îndeaproape evoluția situației.

„Infecțiile de bovine de lapte din SUA sunt cu o tulpină de H5N1 care nu a fost detectată în Europa. Monitorizăm îndeaproape situația și posibila ei evoluție”, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a adăugat că aceasta urmărește cu atenție orice evoluție genetică a virusului, dar că amenințarea pentru sănătatea umană rămâne scăzută pentru publicul larg.

Digard, între timp, spune că ar fi înțelept să se verifice efectivele de vaci de lapte din Marea Britanie pentru noua tulpină, chiar dacă nu există încă nicio dovadă că aceasta a scăpat din America de Nord.

În UE, EFSA a recomandat o supraveghere sporită a mamiferelor, în special a celor aflate în apropierea unităților avicole afectate de gripa aviară.

Există vaccinuri împotriva gripei aviare?

Există vaccinuri care ar putea funcționa împotriva gripei aviare, dar încă nu este clar cât de eficiente ar fi acestea în raport cu o anumită tulpină și cât de repede ar putea companiile să își intensifice producția.

Un purtător de cuvânt al GSK a declarat pentru POLITICO că firma are un contract cu Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare din UE pentru a produce 85 de milioane de doze din vaccinul său pentru pregătirea pentru pandemii, Adjupanrix, dacă este necesar. Adjupanrix este un vaccin antigripal „machetă” care ar putea fi adaptat la orice tulpină de gripă care ar apărea ca fiind cauza unei pandemii.

Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că aceasta a încheiat un contract comun cu GSK și CSL Seqirus pentru ca aceste companii să livreze vaccinuri antigripale adaptate, dacă va fi nevoie în cazul unei pandemii.

Andrew Fenwick, un purtător de cuvânt al CSL Seqirus, a declarat că vaccinul antigripal zoonotic al companiei ar proteja probabil împotriva tulpinii care circulă în prezent în SUA.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat, de asemenea, vaccinul antigripal pandemic al AstraZeneca, care a fost testat folosind o tulpină de H5N1.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite