Cum s-a prăbușit imperiul cripto FTX, construit din întâmplare. Soția „regelui cripto”, umbra din spatele colapsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caroline Ellison este cunoscută a fi creierul din spatele creșterii rapide a FTX, dar ultimele informații arată că tot ei i se datorează și cea mai mare implozie cripto.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

O multitudine de secrete au ieșit la iveală în ceea ce privește funcționarea schimbului de criptomonede al lui Sam Bankman-Fried. Caroline Ellison și-a asumat un rol principal în sprijinirea lui Sam Bankman-Fried în construirea imperiului FTX, în calitate de director Alameda Research. 

Deși era cândva doar o umbră în afacerile cripto, Caroline Ellison a devenit un personaj important în ceea ce privește succesul, dar și decăderea FTX. 

Ellison a fost șeful Alameda Research - firma de tranzacționare prin care Bankman-Fried a mutat jetoanele cripto în tandem cu rularea FTX. Pe fondul dezvăluirii că FTX a împrumutat bani din conturile clienților pentru a finanța pariuri prin Alameda, Ellison a devenit subiect de speculații online.

În aparițiile publice avute în ultimii ani, Ellison a declarat că imperiul clădit împreună cu Sam Bankman-Fried s-a ridicat aproape accidental. Ea și Bankman-Fried, alături de Wang și Singh au alcătuit consiliul de administrație Future Fund, cu scopul de a acorda granturi organizațiilor non-profit și de a face investiții în "companii cu impact social". 

Până în 2018, Bankman-Fried, cunoscut și sub numele de SBF, a lansat o firmă de tranzacționare criptografică numită Alameda Research și a convins-o pe Ellison să i se alăture.

Caroline Ellison. FOTO Twitter Caroline Ellison
Caroline Ellison. FOTO Twitter Caroline Ellison

După ce SBF a înființat FTX în 2019, Ellison a început să-și asume mai multă responsabilitate la Alameda Research. Cu toate acestea, Ellison a rămas în mare parte în afara reflectoarelor, pe măsură ce FTX a devenit faimoasă. Angajații FTX au spus pentru Forbes că Ellison era mulțumită să rămână în culise. În luna aprilie 2022, Trabucco a demisionat din funcția de CEO, iar de atunci, Ellison conduce exclusiv Alameda.

Printre strategiile de tranzacționare ale Alameda se număra arbitrajul, ceea ce înseamnă cumpărarea unei monede într-o anumită locație și vânzarea ei în altă parte pentru mai mulți bani.

Între timp, FTX a apărut ca o piață cheie pentru investitorii mari și mici pentru a cumpăra și a vinde criptomonede.

Începutul anului 2022 a însemnat căderea liberă a monedelor digitale, după ce acestea au fost în top în anul 2021. În timp ce panica a cuprins lumea cripto, Bankman-Fried a încercat să apară ca un salvator, cumpărând unele firme cu probleme și acordând credite altora pentru a ajuta la stabilizarea pieței. În tot acest timp, însă Alameda era și ea zguduită de ceea ce se întâmpla pe piața cripto. 

După ce Trabucco a declarat că se retrage din funcția de co-director executiv, spunând că munca la Alameda a fost "dificilă, obositoare și consumatoare", Changpeng Zhao, șeful bursei rivale Binance, a postat pe Twitter că firma sa va renunța la participațiile sale la FTT ca o mișcare de gestionare a riscurilor, FTT fiind o monedă digitală a FTX.

În timp ce Zhao și Bankman-Fried se certau pe Twitter, Ellison a încercat să liniștească apele.

"Dacă vreți să minimizați impactul pieței asupra vânzărilor dvs. de FTT, Alameda va cumpăra cu plăcere totul de la dvs. astăzi la 22 de dolari", a scris ea pe Twitter. 

 Ellison le-a spus angajaților că FTX a folosit banii clienților pentru a ajuta Alameda să își îndeplinească obligațiile, a raportat Journal, însă mulți dintre angajații Almeda au demisionat imediat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite