EXCLUSIV Lovitură uriașă pe piața cripto. Românii vor să cumpere platforma FTX lovită de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piața cripto s-a prăbușit după vânzarea masivă a activelor FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de criptomonede din lume. Românii de la Crypto Data ar putea să salveze întreaga industrie cripto.  

Ovidiu Toma, șeful de la Crypto Data FOTO Ștefan Both
Ovidiu Toma, șeful de la Crypto Data FOTO Ștefan Both

Prăbușirea FTX, unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume, a dus la scăderea drastică a pieței cripto, în doar câteva zile. Compania condusă de Sam Bankman-Fried a avut o creștere vertiginoasă, startup-ul fiind evaluat la 32 de miliarde de dolari. 

Sam Bankman-Fried a devenit cel mai bogat om din lume cu vârsta sub 30 de ani, având o avere estimată la 26,5 miliarde de dolari.  

Acum e pe tobogan și trage după ea întreaga industrie cripto. Sam Bankman-Fried și-a pierdut aproape toată averea într-o zi (94 la sută din avere), după prăbușirea FTX. 

Compania românească Crypto Data a făcut o ofertă pentru cumpărarea FTX, care are sediul în Bahamas.  

În contextul actualei crize de lichiditate ce a cauzat prăbușirea parțială a exchange-ului de cryptoactive FTX, clasat pe locul doi la nivel mondial ca și cifră de afaceri, echipa Crypto Data, e interesată de achiziția acestui exchange cu toate problemele pe care le are deoarece consideră că prăbușirea lui va afecta foarte mult piața crypto și tehnologia blockchain.

Dacă acest exchange va fi lăsat să se prăbușească atunci lipsa de încredere a oamenilor în tehnologia blockchain se va adânci și mai mult și totul poate intra într-o fază ce va fi aproape ireversibilă, iar încercarea de restaurare a încrederii se va face cu costuri exagerat de mari.  

Ovidiu Toma FOTO Ștefan Both
Ovidiu Toma FOTO Ștefan Both

Intenția românilor este condiționată de auditul tehnic, legal și financiar pe care încearcă să îl facă, în măsura în care board-ul de management al FTX va fi transparent. 

Crypto Data are pregătite asseturi de peste 950 de milioane de dolari, pentru a susține business-ul fără a fi nevoiți să se bazeze pe investitori. 

Binance a ajutat la prăbușirea FTX

Prăbușirea FTX a fost cauzată chiar de Binance (astăzi cea mai mare platformă de tranzacționare cripto din lume), unul din foștii parteneri instituționali de la FTX. Chinezii au ieșit din afacerea în 2021, primind în schimb tokenuri FTT (tokernurile celor la FTX) și BUSD în valoare de 2,1 miliarde de dolari. 

Sam Bankman-Fried FOTO Wikipedia
Sam Bankman-Fried FOTO Wikipedia

Binance a decis recent să vândă criptomonedele FTT după ce au apărut informația că Sam Bankman-Fried a folosit miliarde de dolari din fondurile FTX pentru a acoperi necesități ale celeilalte firme, Alameda Research.

Se pare că au fost și alte neînțelegeri între Sam Bankman-Fried și Changpeng Zhao, CEO-ul de la Binance. Acest lucru a dus la prăbușirea prețului FTT cât și a tuturor criptomonedelor.  

În FTX au investit sume mari inclusiv staruri precum jucătorul de fotbal american Tom Brady și modelul Gisele Bündchen, iar start-upul a devenit sponsor la echipa de Formula 1 Mercedes-AMG Petronas și în Super Bowl. 

Crypto Data, următorul Unicorn al României

Crypto Data este o companie specializată în dezvoltarea de soluții software și hardware și de tehnologii de securitate informatică aplicate în diverse domenii. 

În 2017 a patentat tehnologia de comunicare criptata VOBP (Voice Over Blockchain Protocol), în prezent implementate pe telefoane și laptopuri, acestea fiind unele dintre cele mai sigure dispozitive criptografice destinate publicului larg.  

Cel mai nou produs al celor de la Crypto Data esteWhatsApp-ul românesc, aplicația Wispr care, conform CEO-ului Ovidiu Toma, până la finalul ar putea ajunge la șase milione de utilizatori în toată lumea. 

Wispr dezvoltat de Crypto Data
Wispr dezvoltat de Crypto Data

Ovidiu Toma are 36 de ani și este inginer de telecomunicații. A terminat un liceul de matematică-informatică, iar în perioada școlii a lucrat deja la construirea unor manuale digitale în cadrul unui incubator tehnologic. Și-a continuat studiile universitare în Elveția, iar apoi a revenit în România. 

CryptoData este ajutat și de fondul de investiții german Patent Pool Group, care a cumpărat 30 la sută din Wispr Communication, deținută de compania lui Ovidiu Toma. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite