Cine este fondatorul Binance Changpeng Zhao, miliardarul care vrea să „reconstruiască” cripto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul și CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, este din nou în centrul atenției la nivel mondial, de data aceasta ca auto-numit cavaler alb al cripto, scrie CNN.

Fondatorul și CEO-ul Binance, Changpeng Zhao. Foto Raluca Moisă
Fondatorul și CEO-ul Binance, Changpeng Zhao. Foto Raluca Moisă

Miliardarul canadian a ținut prima pagină a ziarelor în această săptămână pentru că s-a oferit să vină în ajutorul antreprenorilor care se confruntă cu o criză de numerar, în eforturile de a ajuta la „reconstruirea” sectorului, relatează CNN.

Zhao a făcut această propunere la doar câteva zile după ce a anulat o ofertă de a ajuta la salvarea uneia dintre cele mai mari firme din spațiu, FTX. Compania a dat faliment două zile mai târziu.

Zhao a anunțat luni că, pentru a atenua orice alte daune cauzate de prăbușirea FTX, echipa sa va înființa „un fond de redresare a industriei, pentru a ajuta proiectele care altfel sunt puternice, dar aflate într-o criză de lichiditate”.

Binance, cea mai mare companie de tranzacționare a criptomonedelor din lume, ar saluta alți jucători din industrie care ar dori să participe ca investitori în numerar, a spus el pe Twitter.

Crypto nu dispare. Suntem încă aici”, a adăugat Zhao. „Să reconstruim.”

Începuturi timide

Zhao a lansat Binance în iulie 2017 în China, transformând-o treptat în cea mai mare mare companie de tranzacționare a cirpotomonelelor din lume.

În luna septembrie a acelui an, potrivit unui blog al companiei, majoritatea angajaților săi au părăsit țara după ce guvernul chinez a emis un memoriu prin care interzicea schimburile cripto. 

Patru ani mai târziu, în septembrie 2021, autoritățile chineze au declarat ilegale toate activitățile de afaceri legate de criptomonede și au promis să pună capăt activităților ilicite care implică monede digitale.

Potrivit postărilor pe blogul companiei, Zhao s-a născut în China, a trăit în provincia centrală Anhui și, la vârsta de 12 ani, a emigrat în Canada împreună cu mama sa, în 1989. El a descris că a așteptat trei zile în afara ambasadei Canadei pentru o viză.

Zhao și-a petrecut anii adolescenței în Vancouver și a lucrat anterior la McDonald’s pentru a-și susține familia.

După ce a studiat informatica la Universitatea McGill, a lucrat la software de tranzacționare pentru Bursa de Valori din Tokyo și Bloomberg.

Apoi a aflat despre bitcoin în 2013, în timpul unui joc de poker, după care a decis să facă all-in pe cripto, dedicându-și viața”, potrivit Binance. „Chiar și-a vândut apartamentul pentru a cumpăra bitcoin.”

Drumul către succes nu a fost ușor

Ca și alte burse, Binance s-a confruntat cu obstacole de reglementare semnificative în întreaga lume în ultimii ani, inclusiv o interdicție în Regatul Unit și alte restricții în țări, inclusiv Canada.

Compania se află și pe o listă de alertă a investitorilor din Singapore, unde banca centrală a avertizat că nu este licențiată sau reglementată la nivel local.

Săptămâna trecută, Zhao a abordat speculațiile despre statutul companiei în oraș, scriind pe Twitter că Binance „nu a fost interzis”.

Zhao a vorbit despre unele dintre provocările companiei, spunând că, în calitate de lider de afaceri născut în China, s-a confruntat cu suspiciuni nejustificate.

„Deducerea este că, pentru că avem angajați din punct de vedere etnic chinezi și, probabil, pentru că sunt chinez din punct de vedere etnic, suntem în secret în buzunarul guvernului chinez. Suntem o țintă ușoară pentru interese speciale, mass-media și chiar factorii de decizie care ne urăsc industria”, a scris el într-o postare recentă pe blog.

Sunt cetățean canadian, punct.

Din septembrie, Binance avea filiale în țări precum Spania, Italia, Franța, Bahrain și Emiratele Arabe Unite, a adăugat Zhao.

Unul dintre cei mai bogați oameni de pe Pământ

Zhao a atras atenția generală la începutul acestui an, devenind unul dintre cei mai bogați oameni de pe Pământ.

În ianuarie, averea sa netă estimată a atins cel puțin 96 de miliarde de dolari, punându-l în rândurile unor lideri precum fondatorul Oracle (ORCL), Larry Ellison, și depășind-o pe cea a lui Mukesh Ambani, magnatul indian.

Averea sa proiectată a scăzut de atunci la 16,9 miliarde de dolari, pe măsură ce valoarea criptomonedelor s-a prăbușit, conform calculelor din indicele miliardariilor Bloomberg.

Un purtător de cuvânt al Binance a declarat anterior pentru CNN Business că „CZ intenționează să ofere cea mai mare parte a averii sale, chiar și 99% din avere, la fel ca alți antreprenori și fondatori”.

„Iarna cripto”

Zhao a fost sub presiune să intervină ca unul dintre ultimii câțiva titani care se află în mijlocul celei mai grave tulburări din industrie.

Sectorul se află în prezent în mijlocul așa-numitei „ierni criptografice”, care a fost declanșată de prăbușirea TerraUSD, o monedă stabilă algoritmică, care este un tip de criptomonedă care ar fi trebuit să fie legată unul la unul cu dolarul american.

În mai, TerraUSD a pierdut dolarul, ceea ce a dus la prăbușirea jetonului său soră și, în cele din urmă, a creat o criză globală uriașă de lichiditate în industria cripto.

Săptămâna trecută, el i-a oferit un colac de salvare lui Sam Bankman-Fried, un rival de 30 de ani care a condus FTX, unul dintre cei mai buni jucători ai industriei.

Șeful Binance a spus că firma sa a fost rugată să ajute FTX, care se confruntă cu probleme de lichiditate. Ca răspuns, Binance a anunțat că își va cumpăra rivalul mai mic.

Dar, într-o succesiune amețitoare de evenimente, Binance s-a retras aproape imediat, spunând că, după ce a analizat finanțele FTX, a ajuns la concluzia că problemele companiei erau „dincolo de controlul sau capacitatea noastră de a ajuta”.

Acordul s-a prăbușit rapid, deschizând calea pentru depunerea falimentului a FTX și demisia lui Bankman-Fried.

De la achiziția anulată, Zhao a fost sincer cu privire la provocările rămase ale sectorului.

Vorbind vineri în Indonezia, el a îndemnat autoritățile de reglementare să privească dincolo de regulile de combatere a spălării banilor și de cunoaștere a clientului, să se concentreze în schimb pe operațiunile, modelele de afaceri și rezervele burselor precum FTX.

El a spus că actualul haos criptografic poate fi comparat cu criza financiară globală din 2008.

Este devastator pentru industrie. Multă încredere a consumatorilor este zdruncinată”, a adăugat Zhao. „Ne-am dat înapoi câțiva ani.”

În remarci separate în Indonezia luni, Zhao și-a dublat apelul pentru o reglementare mai bună.

Există „multe riscuri”, a spus el. „Am văzut că în ultima săptămână lucrurile au luat-o razna în industrie, așa că avem nevoie de niște reglementări, trebuie să facem acest lucru în mod corespunzător.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite