Cel mai bogat om din Marea Britanie spune că Brexit-ul „nu a fost bun pentru Regatul Unit”

0
Publicat:

Cel mai bogat om al Marii Britanii, Gopichand Hinduja, a condamnat ieșirea Marii Britanii din UE, exprimându-și sprijinul față de Rishi Sunak de a relansa economia aflată în dificultate a țării.

Brexit FOTO Shutterstock

Miliardarul britanic născut în India, care este președintele conglomeratului indian Hinduja Group, a spus că eforturile Regatului Unit de a crea noi parteneriate comerciale ar oferi un impuls foarte necesar țării și ar restabili Marea Britanie ca un loc „excelent” pentru investiții, scrie CNBC.

Pasul făcut de Brexit nu a fost bun pentru Regatul Unit”, a declarat Hinduja luni, Tanvir Gill de la CNBC, la Londra. Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016 și a ieșit oficial din bloc la sfârșitul lui ianuarie 2020.

Pentru a o corecta, acum au plecat în aceste 11 țări. Acest lucru va ajuta”, a spus el, cu referire la acorduri, inclusiv Acordul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific, semnat recent.

India poate ajuta Regatul Unit

Niciunul dintre aceste parteneriate nu va fi mai valoros pentru Regatul Unit decât viitorul său acord de liber schimb (ALS) cu India, potrivit Hinduja.

Cel mai mare ajutor pe care îl poate primi Regatul Unit este din India, deoarece economia Indiei, până în 2027, va fi a treia ca mărime din lume”, a spus el.

Hinduja a spus că și-a revizuit proiecția de creștere pentru economia Indiei – în prezent a cincea ca mărime din lume – din 2030, pe baza instinctelor și experiențelor sale.

Marea Britanie și India și-au încheiat săptămâna trecută a 11-a rundă de negocieri pentru un acord de liber schimb, care s-a confruntat cu mai multe eșecuri pe fondul diferențelor privind unele linii tarifare majore și regulile de protecție a investițiilor.

Hinduja, care nu este implicat în negocieri, a spus că birocrația a fost „cea mai mare problemă”, dar a adăugat că beneficiile finale pentru Regatul Unit vor fi de anvergură.

Vor fi multe de făcut în tehnologii, în infrastructură, în sănătate, în educație și, mai ales, în partea apărării, Regatul Unit este foarte interesat”, a spus el.

Investitorii pe termen lung din Marea Britanie

Omul de afaceri în vârstă de 83 de ani – a cărui activitate se întinde pe sectoare inclusiv IT, proprietăți, energie și asistență medicală, câștigându-i lui și familiei sale o valoare netă de 35 de miliarde de dolari în 2023 – a spus că nu a fost descurajat să investească în mare măsură în Regatul Unit, în ciuda faptului că slăbiciune economică recentă.

În ceea ce privește grupul nostru, am fost în multe afaceri diferite în Marea Britanie și suntem credincioși pe termen lung. Nu mergem pe termen scurt”, a spus el.

Nu există o singură afacere în grupul nostru care să fi fost închisă sau să nu fi avut succes”, a adăugat el.

Economia Marii Britanii a fost lentă în ultimii ani, crescând cu doar 0,1% în primul trimestru al anului 2023, deoarece ratele dobânzilor în creștere, inflația încăpățânat de mare și așa-numitul „mini-buget” haotic au cântărit foarte mult.

Există pași pe care prim-ministrul i-a făcut”, a spus el, referindu-se la planul economic în cinci puncte al lui Sunak. Aceasta include planuri de a reduce la jumătate inflația, de a crește economia, de a reduce datoria, de a reduce listele de așteptare ale NHS și de a reduce imigrația.

El merge pe drumul cel bun. El însuși este o persoană financiară și face toți pașii, dar are multe provocări. Nu este o sarcină ușoară pentru el”, a spus el.

Partidul conservator în exercițiu este văzut în prezent cu aproximativ 17 puncte în spatele Partidului Laburist de opoziție în sondaje, deoarece sentimentul public s-a schimbat după un bastion de 13 ani. Următoarele alegeri generale sunt programate să aibă loc cel târziu pe 28 ianuarie 2025.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite