Marea Britanie a relaxat restricțiile privind vizele pentru o serie de meserii

0
Publicat:

Zidarii și tâmplarii sunt la mare căutare în Marea Britanie, iar guvernul a relaxat cerințele de viză pentru aceștia.

Se caută muncitori în construcții
Se caută muncitori în construcții

Zidarii, tâmplarii și alte locuri de muncă în construcții au fost adăugate pe "lista de ocupații deficitare" a guvernului, facilitând venirea constructorilor străini în Marea Britanie, pe fondul lipsei de forță de muncă cauzată parțial de Brexit, scrie theguardian.com.

Guvernul britanic a relaxat restricțiile privind vizele pentru o serie de sectoare care se confruntă cu un deficit sever de forță de muncă și a adăugat pe listă zidarii, învelitorii de acoperișuri și instalatorii de șarpante, tâmplarii și dulgherii, tencuitorii și alți lucrători în construcții. Pe listă au fost adăugate și locurile de muncă din domeniul pescuitului.

Ministerul de Interne a declarat că acest lucru ar "ajuta la realizarea infrastructurii naționale cheie și ar stimula creșterea pentru industriile conexe".

Cei care lucrează într-o ocupație deficitară pot fi plătiți cu 80% din tariful de încadrare, pot obține o viză de lucrător calificat. Solicitanții au nevoie de o ofertă de muncă sponsorizată de către un angajator și trebuie să îndeplinească cerințele privind limba engleză.

Comitetul consultativ independent pentru migrație a recomandat în martie ca lucrătorii din construcții să fie adăugați pe lista ocupațiilor deficitare. Lista include deja lucrătorii din domeniul îngrijirii, inginerii, designerii web și tehnicienii de laborator, alături de meseriile din domeniul sănătății.

Aceasta permite angajatorilor să recruteze personal din străinătate pe salarii de la 14.880 de lire sterline pentru îngrijitorii seniori și de la 15.120 de lire sterline pentru tehnicienii de laborator.

Prin această măsură, premierul Rishi Sunak se confruntă cu o nouă reacție din partea parlamentarilor conservatori, după ce a făcut promisiuni de reducere a imigrației. Guvernele conservatoare au promis încă din 2010 că vor reduce migrația netă.

Migrația totală în Marea Britanie a atins anul trecut un record de 606.000 de persoane, în creștere cu 24% față de anul precedent.

Industria britanică a construcțiilor se luptă de mult timp cu deficitul de muncitori, dar Brexitul a agravat lacunele, deoarece cetățenii UE nu mai pot veni să lucreze în Marea Britanie fără vize, ca înainte. Mulți lucrători din UE s-au întors în țările lor de origine în timpul pandemiei Covid-19.

Suzannah Nichol, directorul executiv al Build UK, a declarat: "Este vital ca sectorul construcțiilor să fie capabil să ocupe posturile vacante și să rezolve rapid problema lipsei de personal în anumite roluri. Prin urmare, salutăm vestea că cinci ocupații vor fi adăugate pe lista ocupațiilor deficitare, ceea ce va ajuta industria să continue să livreze școlile, casele, spitalele și infrastructura de care avem nevoie."

Cu toate acestea, Sir John Hayes, un fost ministru și aliat al ministrului de interne, Suella Braverman, a declarat pentru Daily Telegraph că guvernul ar trebui să "pregătească în schimb forța de muncă britanică".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite