Ce alimente s-au scumpit în luna aprilie. Ieftiniri considerabile la combustibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartofii, fasolea şi legumele şi fructele s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie a acestui an, faţă de luna precedentă, în timp ce combustibilii şi ouăle s-au ieftinit.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate miercuri, cartofii s-au scumpit cu 9% în luna aprilie a acestui an faţă de martie 2020. Faţă de luna decembrie a anului trecut cartofii s-au scumpit cu 21%.

Fasolea s-a scumpit cu 6% faţă de luna martie şi cu 10% faţă de finalul anului trecut.

Fructele şi legumele, în special cele proaspete, au înregistrat de asemenea scumpiri semnificative. Creşterile de preţuri au fost de 4% faţă de martie şi de 15-16% faţă de decembrie 2019.

Faţă de finalul anului trecut, au mai existat scumpiri la servicii poştale (12%), fasole (10%), citrice (8%), ţigări (4%), transporturi aeriene (4%), carne, făină şi brânză (3%).

În schimb, s-au ieftinit considerabil combustibilii, cu 2,6% în aprilie faţă de martie şi cu 8% faţă de finalul anului trecut.

Ieftiniri au mai fost şi la ouă, de 1,2% faţă de martie şi de 3% faţă de decembrie.

Scăderi de preţuri au mai fost la transporturile aeriene, gaze, săpun, energie electrică şu gaze.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna aprilie a acestui an, faţă de 3% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,7%, serviciile cu 3,06%, iar mărfurile nealimentare cu 0,5%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite