Avertisment: Produsele de panificaţie se vor scumpi cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza secetei, este posibilă o majorare de preţ a produselor de panificaţie cu până la 25% în următoarea lună
Din cauza secetei, este posibilă o majorare de preţ a produselor de panificaţie cu până la 25% în următoarea lună

Fermierii susţin că sectoarele carne, lapte, panificaţie, legume-fructe sunt afectate de lipsa pieţei de desfacere, în contextul în care importurile la preţuri mici sunt în creştere. Unul dintre efecte constă în reducerea preţurilor la poarta fermelor, trend care nu se regăseşte la rafturile magazinelor. Din cauza secetei, este posibilă o majorare de preţ a produselor de panificaţie cu până la 25% în următoarea lună.

Fermierii organizaţi în mai multe Asociaţii şi Confederaţii atrag din nou atenţia asupra problemelor cu care se confruntă din cauza imposibilităţii de a-şi vinde marfa şi a reducerii preţurilor la poarta fermei în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ei cer Guvernului o serie amplă de măsuri care să vină în sprijinul relansării industriei care asigură 12% din PIB.

Astfel, potrivit sursei citate, sectoarele carne, lapte, panificaţie, legume-fructe, care generează 80% din vânzările de alimente din România, au capacităţi excedentare de producţie. Depozitele sunt şi ele plină, în timp ce piaţa este invadată de alimente ieftine, venite cu precădere din Polonia. Fermierii susţin că aproximativ 50% din producţie nu mai poate fi valorifucată şi se congelează. 

„Astăzi industria alimentară este grav afectată pentru că exporturile sunt blocate, piaţă HORECA nu mai există, iar piaţă locală este invadată cu marfă, în special din Polonia, la preţuri sub costurile de producţie. Circa 50% din producţie nu se poate valorifica şi se congelează. Din păcate, producţia nu se poate opri când discutăm de animale vii, iar spaţiile de congelare nu sunt suficiente. Multe fabrici construite pe fonduri europene au fost sau vor fi închise din cauza scăderii cererii de produse”, anunţă fermierii printr-un comunicat din partea Sindalimeta, Sindicatul din industria alimentară, scrie Economica.net

Preţurile scad la poarta fermei, dar nu şi la raft Asociaţiile de fermieri vorbesc totodată, despre un „abuz” din partea marilor lanţuri de hypermarketuri care nu au scăzut preţuruile la raft chiar dacă la poarta fermei acestea s-au prăbuşit. 

„De exemplu, pretul cărnii de pasare la poarta abatoarelor a scăzut cu 30%, dar această scădere nu se reflectă şi la raft”, spun fermierii. 

Tot în sectorul animal, crescătorii au probleme cu exportul de ovine în viu. „Trebuie construite urgent două nave pentru transportul maritim al animalelor vii, cât şi finanţarea construirii unui abator de mare capacitate pentru exportul de carne în stare proaspătă”, apreciază aceştia. 

Ar mai fi nevoie, spun fermierii, şi de sprijin pentru înfiinţarea de ferme de reproducţie in sectorul porc conform legislatiei aprobate de Parlamentul Romaniei. Aceasta pentru că anual România importă aproximativ 2 milioane de grăsuni şi peste 70% din carnea de porc destinată consumului şi industriei de procesare din Spania sau Germania. 

De asemenea, este nevoie de mai multe ferme de reproducţie în sectorul pasăre pentru că circa 95% din puii de o zi provin din comerţul intracomunitar (Polonia). 

„Pe perioada în care preţurile de pe piaţă sunt prea scăzute, solicităm că MADR să instituie o schemă de ajutor pentru operatorii din sectorul privat în vederea acoperirii costurilor de depozitare a produselor acestora pe o durata determinată (max. 31.12.2020). Astfel se va reduce temporar impactul unei oferte excedentare pe termen scurt. Sectoare vizate sunt: produse lactate (unt, brânzeturi), carne de pasăre, came de vită, carne de oaie, procesare carne, panificaţie, legume fructe, miere de albine etc.”, spun fermierii. 

Cresc preţurile la produsele de panificaţie cu peste 25% 

Redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creşterea preţului pentru grâu cu 15% în doar două săptămâni, menţionează sursa citată. 

„Aceste creşteri vor continuă, având în vedere producţia agricolă slabă din acest an. În lipsa unui plan concret la nivelul guvernului, ne aşteptăm că preţul produselor de panificaţie să crească cu peste 25% în următoarea lună. Atragem atenţia că cea mai mare partea a cerealelor se utilizează în furajarea animalelor, ceea ce impactează asupra producţiei de alimente”. 

Nu mai producem cartofi 

Probleme există şi în sectorul vegetal, mai ales cu cultura cartofului. În 2019 s-au cultivat numai 25.000 de hectare de cartof pentru consum şi 600 de hectare pentru samânţă. De asemenea,fermierii spun că este nevoie de realizarea unui program naţional pentru cultivarea a minimum 5.000 ha anual cu roşii pentru industrializare. 

Fermierii solicită, astfel: 

- Urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul porc. România importă peste 80% din necesarul de carne de porc; 

- Urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul pasăre. România importă 95% din pui din Polonia. Riscul infestării cu gripă aviară şi salmonela este iminent; 

- Acordarea de sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol;

- Continuarea reabilitarea urgenţă a sistemelor de irigaţii şi punerea lor în funcţiune; 

- Înfiinţarea în regim de urgenţă a Camerelor Agricole; 

- Credite fără dobândă pentru materia prima şi salariile angajaţilor din industria alimentară; 

- Eliminarea taxelor aferente salariilor angajaţilor pe o perioada de minim 6 luni; 

- Modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 62/2011 (dialogului social), republicată, cu consultarea reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor de tip federativ. Mediul privat nu mai poate avea reprezentativitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite