Câciu: Nu vor fi taxe noi, dar bugetul anului viitor este construit pe un volum de investiții istoric

0
Publicat:

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis, marţi, în cadrul unui eveniment de specialitate, că nu vor fi taxe noi, dar se vor face investiții masive în economia românească.

Adrian Câciu a participat la la evenimentul „Forumul Capitalului Românesc”, Foto: Mediafax
Adrian Câciu a participat la la evenimentul „Forumul Capitalului Românesc”, Foto: Mediafax

Oficialul a participat la la evenimentul „Forumul Capitalului Românesc”, ediția a VI-a unde a declarat: ,,Provocarea cu care se confruntă nu numai România, dar şi Europa şi întreaga lume nu a fost niciodată în istorie. Este peste ceea ce a fost provocarea din 1929 care a transformat de fapt economia mondială. Aş vrea să mulțumesc oamenilor de afaceri și celor care au înțeles că în context complicat nu emoţia este cea care trebuie să fie dominantă, deși evident suntem oameni, ci rațiunea. Raţiunea înseamnă îndemnul către a rezista, către a fi consecvent, a persevera şi a încerca să găsești soluții. Dincolo de aceste încercări care pot fi individuale, la nivel de companie există și o altă componentă care s-a manifestat pregnant în acest an, dialogul. Între jucătorii din piața, între jucătorii instituționali și piaţă, dialogul cu partea de capital, financiară.

(...) S-a vorbit că nu vor fi taxe noi. Nu, taxe noi nu vor fi și asta am spus încă de la ajustarea pe care am făcut-o în această vară care a constat, într-un fel, într-o reducere a unor facilități care-și atinseseră și elementul de potențial pe de o parte, dar pe de altă parte au provocat distorsiuni în zona de investiții în economia românească.”, a transmis ministrul.

Acesta a subliniat că, vor fi făcute investiţii masive în economie.

,,În schimb, ceea ce pot să spun este că nu vor fi taxe noi, dar vor fi investiții masive. Nu numai din perspectivă publică. Bugetul anului viitor este construit pe un volum de investiții istoric. Vreau să-l văd și realizat și cred că toți ne dorim în România să vedem și investițiile realizate, cele pe care le punem în buget. Deci un volum de 112 miliarde de lei, 7,2℅ din PIB, dar cel mai mult și cel mai important este să investim în capitalul românesc și în economie.”, a mai precizat Adrian Câciu.

Potrivit acestuia, trebuie să se facă trecerea de la economia de consum la economia de producţie.

,,Noi împreună în economie trebuie să trecem de la economia de consum la economia de producție dacă vrem să inversăm acele ponderi de care vorbea domnul președinte Marcel Ciolacu, în sensul în care, deși avem un număr mare de companii cu capital românesc, ponderea valorii adăugate în PIB nu este la fel de importantă și trebuie susținută și crescută. Acest lucru nu se face decât printr-o reconversie economică. Trecerea de la economia de consum și dependenţa de extern la economia de producție. De altfel, omenirea, în 10 ani de acum încolo, va trece de la globalizare la productivism. Va începe să reducă dependența de lanțurile de aprovizionare internaționale și să internalizeze producția. Noi trebuie să folosim tot ceea ce constituie politici, programe, măsuri și să pregătim România pentru această etapă”, a mai adăugat ministrul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite