Câciu susține că nu mai este necesar ca decontările către furnizorii de energie să se facă de la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei şi cel al Muncii nu mai trebuie să primească bani la rectificarea bugetară pentru decontarea plăţilor către furnizori de energiei, întrucât aceste plăţi se fac dintr-un cont special unde se acumulează impozitele plătite de producătorii şi traderii de energie, a afirmat, miercuri, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

Decontările către furnizorii de energie se fac dintr-un cont special, Foto: Shutterstock
Decontările către furnizorii de energie se fac dintr-un cont special, Foto: Shutterstock

În briefingul de la finalul şedinţei de Guvern acesta a fost întrebat dacă Ministerul Energiei va primi banii necesari pentru deconturile către furnizori.

,,Furnizorii şi-au primit banii pentru deconturile care au ajuns la plată la Ministerul Energiei şi la cel al Muncii. Prin OUG 119, mecanismul acesta s-a schimbat, adică traderii, producătorii şi alţi jucători de pe piaţa energiei plătesc un impozit care se strânge în Fondul de Tranziţie Energetică, iar din acel cont de disponibil cele două ministere solicită şi trag banii necesari pentru deconturile avizate de ANRE pentru aceste două ministere. Nu mai era necesar ca din bugetul de stat să acorzi credite bugetare către cele două ministere pe această componentă, pentru că ea se autofinanţează", a spus Câciu, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, la finalul lunii trecute s-au strâns 1,2 miliarde de lei în acest cont, iar suma care trebuie plătită este de un miliard de lei.

Furnizorii să stea liniştiţi că îşi vor primi banii. Pe de altă parte, am stat de vorbă cu furnizorii după acea rectificare şi emoţie colectivă cu nişte cifre care să ştiţi că ne-au făcut rău. Dacă vă uitaţi la dobânzile României, în momentul în care unii joacă pe piaţă cifre, şi costurile de finanţare cresc. Nu vreau să întreb dacă a fost intenţionat acel joc al cifrelor sau nu, dar ne-a costat ca ţară. Vreau să-i asigur pe furnizori că banii şi-i primesc, iar mecanismul actual funcţionează mult mai bine", a adăugat oficialul guvernamental.

Suma totală verificată, săptămâna trecută, de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi transmisă spre decontare în conformitate cu OUG 27/2022 a depăşit 5,3 miliarde lei.

În cadrul unei conferinţe, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a transmis că 2022 a adus cea mai mare realizare a ultimilor 10 ani, și anume gazele din Marea Neagră au ajuns, în sfârșit, în zona consumatorilor.

În acelaşi timp, reprezentantul AEI a prezentat și un element negativ pe care anul 2022 l-a adus.

Este anul în care foarte mulți participanți ai pieței de gaze naturale, foarte mulți furnizori și-au redus activitatea. Au început să renunțe la clienții lor. Practic schema care a fost gândită de Guvernul României a creat o mare problemă în piața de gaze naturale, din cauza plății cu întârziere a diferenței dintre prețul plafonat și prețul pieței. Această situație a făcut ca unii dintre furnizori să fie la limita funcționalității lor din punct de vedere operațional sau din punct de vedere al cash-ului necesar pentru derularea efectivă a activității. Un proces care, din păcate, este abia la început și care se va accentua în această iarnă odată cu creșterea cantităților de gaze naturale și odată cu creșterea sumelor care vor trebui să fie suportate de acești furnizori, până la momentul în care vor primi compensările stabilite prin lege.”, a punctat Dumitru Chisăliță săptămâna trecută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite