Efecte nebănuite ale crizei în Rusia: scade consumul de alcool şi creşte cel de carne de curcan

Efecte nebănuite ale crizei în Rusia: scade consumul de alcool şi creşte cel de carne de curcan

Rusia se află într-o criză adâncă din cauza sancţiunilor internaţionale, impuse după anexarea Crimeei,şi a scăderii cotaţiilor petrolului, care asigură jumătate din veniturile la buget

Criza economică ce s-a abătut asupra Rusiei de la anexarea Crimeei şi scăderea preţului ţiţeiului are efecte surprinzătoare: consumul de alcool a scăzut în ţara vodcii cu 9% faţă de anul 2009, în vreme ce consumul de carne de curcan a crescut din cauză că este mai ieftină decât cea de porc sau vită.

Fiecare rus consuma în 2009 o cantitate medie de 9,1 litri de alcool pur pe an, în vreme ce în 2014 cantitatea a scăzut la 8,3 litri, potrivit Rospotrebnadzor, autoritatea privind protecţia consumatorilor.
În ciuda trendului pozitiv, 33% dintre bărbaţii tineri şi 20% dintre femeile tinere consumă o băutură alcoolică în fiecare zi, iar abuzul de alcool cauzează circa jumătate de decese în fiecare an, conform The Moscow Times.
 
Concomitent, chiar dacă scade consumul de carne în Rusia, creşte producţia de carne de curcan. Producţia a crescut cu 34,9% în 2015, până la 205.000 tone, potrivit ziarului RBC, care citează date ale Ministerului Agriculturii de la Moscova.
 
Creşterea cererii pentru carnea de curcani a fost notată de către retaileri: anul trecut vânzările prin lanţul de magazine Perekrestok au crescut cu 20% faţă de 2014. Analiştii leagă creşterea cererii de curcani de criza economică, care a forţat mulţi ruşi să îşi reducă cheltuielile. Iar populaţia a trecut la carnea de curcan din cauză că cea de porc şi vită este mai scumpă. Per total, consumul de carne a scăzut cu 3% în 2015, comparativ cu 2014.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările