Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,4% din PIB în primele opt luni. Pe ce s-au dus banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 3,1 miliarde de lei în primele opt luni din acest an, echivalentul a 0,4% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

Veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 147,2 miliarde de lei, reprezentând 19,4% din PIB, fiind cu 1,9% în termeni nominali decât în perioada similară din 2015.

„Din acestea, încasările ANAF au fost de 132,4 miliarde de lei, adică cu 1,2% mai mult faţă de perioada similară a anului 2015 şi cu 0,1% peste programul de încasări stabilit pentru acest an. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+10,7%), accize (+6,5%), contribuţii de asigurări sociale (+6,9%), impozitul pe salarii şi venit (+3%), precum şi din taxa pe utilizarea bunurilor (+9,7%)“, arată instituţia.

Veniturile din TVA, cu 9,4% mai mici

În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 de 9,4% în condiţiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, cât şi de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015. 

„Cu toate acestea, faţă de programul ANAF, veniturile din TVA au fost cu 0,2% mai mari“, arată ministerul.

Concomitent, încasările din contribuţii de asigurări sociale la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care sunt influenţate negativ de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, în urma creşterii cotei de contribuţii de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016. De asemenea, acestea au fost afectate şi de aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,6%, la impozite şi taxe pe proprietate cu 11,1%, iar la taxa pe utilizarea bunurilor s-a înregistrat o creştere de 6,8%. 

Unde s-au dus banii

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 150,3 miliarde de lei, în creştere cu 4,7% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB. 

Cheltuielile de personal au crescut cu 10,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent fiind determinate, în principal, de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015 şi de majorarea salariului minim brut pe ţară. 

Majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015 au fost de 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, de 5% din luna septembrie şi de 15% din luna decembrie pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învăţământ şi asistenţă socială. 

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creştere mai mare înregistrându-se la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate de 8,7%. 

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 7,8%, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,9 miliarde de lei, respectiv 2% din PIB.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite