BCR și Raiffeisen, după acuzațiile cancelarului austriac: România nu a făcut presiuni asupra noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BCR și Raiffeisen au demontat acuzațiile grave făcute de oficialii austrieci potrivit cărora România ar fi făcut presiuni asupra companiilor din țara respectivă.

BCR a demontat acuzațiile grave făcute de oficialii austrieci
BCR a demontat acuzațiile grave făcute de oficialii austrieci

BCR susține că nu s-a confruntat cu o asemenea problemă și, mai mult, că nu cunoaște alte cazuri similare. Asta după ce mai multe voci de la Viena, inclusiv cancelarul, au spus că se fac presiuni pentru a forța mâna Austriei să susțină aderarea României la Schengen.

În plus, atât BCR cât și Raiffeisen, o altă bancă cu finanțare austriacă, au declarat să sunt surprinse și chiar dezamăgite de votul pe Schengen.

Raiffeisen Bank confirmă fără echivoc declarația facută de BCR și subliniează că nu s-au făcut presiuni din partea autorităților nici asupra sa”, a informat banca.

Zdenek Romanek, președintele&CEO Raiffeisen Bank România a declarat: "Susținem pe deplin aderarea României la spațiul Schengen și vom continua să sprijinim demersurile autorităților pentru realizarea acestui deziderat." 

Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus în ședința Popularilor Europeni că firmele austriece sunt „maltratate” în România, au declarat surse participante la discuții.

Acesta a invocat problema migrației printre motivele neacceptării României în Schengen, dar a vorbit și despre situația companiilor care au activitate în țara noastră. Nehammer spune că i-au comunicat directori de companii anumite „presiuni” și că are dovezi pe care le va înainta și Comisiei Europene.

În România activează mari companii austriece din domeniul bancar, al asigurărilor, pe piața carburanților sau pe piața lemnului.

Ce afaceri învârt austriecii în România

Specialiștii consultați de „Adevărul” spun că austriecii au profitat de deschiderea României către Occident și de aderarea la UE și au dezvoltat afaceri importante în țara noastră, în mai toate domeniile-cheie de activitate.

Austriecii sunt printre cei mai feroce investitori din economia românească. Au intuit la timp, încă de acum 10-15 ani, potenţialul de dezvoltare al ţării noastre şi au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze la comerţ, construcţii şi IT. Au cumpărat ieftin afaceri românești și le-au dus pe profit, reușind să controleze businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul economic Adrian Negrescu.

În topul celor mai cunoscute companii cu capital austriac care activează în România se află, pe lângă bine cunoscuta OMV Petrom (care se pare că ar face lobby pe lângă autorități pentru modificarea Legii offshore), și companii specializate în construcția de drumuri și autostrăzi (Porr și Strabag), din industria bancară și de asigurări (subsidiara Raiffeisen și Uniqa Asigurări), industria auto (Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW), dar și industria farma (Farmexim și Help Net), potrivit termene.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite