Pro sau contra boicotării companiilor austriece din România? Cum reacționează românii

0
Publicat:

Românii sunt puternic afectați de refuzul Austriei de a accepta aderarea României la Schengen și reacționează pe măsură, boicotând sau anunțându-și intenția de a boicota companiile austriece.

 Mai mulți români boicotează companiile austriece FOTO Shutterstock
Mai mulți români boicotează companiile austriece FOTO Shutterstock

Arădeanul Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, a declarat, pentru Agerpres, că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.

Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece (OMV - n. red.). Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină”, a spus Dimitrie Muscă.

Relația cu această bancă este definitiv încheiată”.

Omul de afaceri a spus că rula aproximativ 25 de milioane de euro anual prin conturile bancare deschise la BRD și BCR. Aproximativ o treime din sumă era rulată prin BCR, iar de acum toată suma va fi rulată prin BRD. Societățile lui Muscă nu au credite contractate la BCR.

El i-a îndemnat pe români “să nu-şi mai cheltuie banii pe produse austriece sau pe excursii în această ţară”.

Nu e drept ca o Europă întreagă să te susţină şi doar Austria să se opună fără motiv. Toţi românii ar trebui să fie uniţi acum, pentru că noi suntem cei care suferim când mergem în străinătate şi stăm în vămi ore întregi. E păcat de timpul nostru, trebuie să fim uniţi şi să arătăm asta şi Austriei”, a transmis omul de afaceri.

Potrivit Observator News, Dimitrie Muscă conduce Combinatul Agroindustrial Curtici, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.

Patronul Aurocar a anulat vacanța la schi în Austria și a închis conturile la BCR

Un investitor care deține afaceri în Alba și Hunedoara și-a anulat vacanța la schi și a închis conturile la BCR după decizia Austriei. „Nu mai colaborez cu firme austriece. Nu mai alimentez de la OMV, mi-am închis conturile la BCR, mi-am anulat vacanța de schi în Austria. La revedere, Austria, pe o perioadă nedeterminată!”, a declarat Dan Aurel Pricăjan.

Boicot total al companiilor austriece

Universitatea Craiova a anunţat un boicot total al companiilor austriece partenere, ca urmare a votului Austriei în consiliul JAI cu privire la admiterea României în Schengen.

Universitatea Craiova anunţă un boicot total al companiilor austriece. Gruparea din Bănie a postat un comunicat oficial pe pagina sa de Facebook.

„În urma atitudinii revoltătoare a Republicii Austria, de a bloca accesul României la Spaţiul Schengen, Universitatea Craiova, fidelă principiilor înrădăcinate în ADN-ul său, a luat decizia de a sancţiona companiile austriece partenere cu un boicot total.

Începând din această lună, clubul îşi va muta conturile de la banca cu acţionariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil şi consumabile a parcului auto al Ştiinţei nu se va mai realiza în staţiile OMW-Petrom. Totodată, începând de anul viitor, tradiţionalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo staţiune montană din Austria, ci într-o altă ţară europeană care are condiţii de pregătire similare.

Din punctul nostru de vedere, aceste companii, dar nu numai ele, sunt părtaşe la politica absurdă şi discriminatorie la adresa românilor şi a României, promovată de statul austriac în aceste zile. Sperăm ca demersului nostru să i se alăture întreaga suflare fotbalistică românească pentru că, astăzi mai mult ca oricând, trebuie să arătăm că suntem suficient de maturi din punct de vedere instituţional pentru a nu mai acţiona după dictonul: „Capul plecat, sabia nu-l taie!”, este mesajul celor de la Universitatea Craiova.

Economiștii explică de ce nu e bun boicotul

În primul rând, trebuie menționat că primele 17 cele mai puternice companii austriece care activează în România au aproape 20.000 de angajați, potrivit datelor centralizate de termene.ro.

image

Pe de altă parte, economiștii spun că boicotarea companiilor austriece din cauza refuzului Vienei de a aproba intrarea României în Schengen ar însemna ”haiduceală, racketeering sau alte practici mai comune în Rusia”.

Se cheamă haiduceală, racketeering sau alte practici mai comune în Rusia”, a declarat pentru Press Hub Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură, companii publice, autorităţi de reglementare în cadrul Expert Forum.

”Dacă Austria se opune deciziei privind Schengen, soluția nu e să hărțuim firmele austriece, ci să vedem ce dosare politice importante pentru statul austriac sunt discutate la Bruxelles și să negociem pe baza acestora. „Vreți votul nostru, vrem și noi votul vostru”. Oricât ați fi de enervați pe OMV, Schweighofer sau alții, nu ne apucăm de haiducii ilegale de tipul „hai să-i naționalizăm pe nenorociți” sau „le trimitem procuratura pe cap” ori „să-i hărțuiască ANAF”, a mai spus Nuțu.

”Politica înțeleaptă realizează mult cu costuri mici. Nu cred că este înțelept ca România să alunge investitorii austrieci, deoarece România are nevoie de capital.

Capitalul străin este cel care ne asigură creșterea productivității, creșterea salariilor, creșterea veniturilor bugetare, dezvoltare în ansamblu. România nu a atras foarte mult capital străin după Revoluție, deci nu este cazul să înceapă să-l pedepsească.

Atitudine înțeleaptă este de a identifica propriile obiective ale Austriei și de a lega interesul nostru național de aderare la Schengen de respectivele interese ale Austriei”, susține și Bogdan Glăvan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite