BCE încearcă să evite riscurile provocate de băncile care au foarte multe depozite neasigurate

0
Publicat:

BCE analizează dacă impunerea unor cerinţe adaptate creditorilor individuali ar putea ajuta la evitarea riscurilor provocate de instituţiile care deţin un nivel ridicat de depozite neasigurate.

Clădire a BCE în fața căreia este ridicat simbolul euro înconjurat de steluțe galbene
BCE încearcă să evite riscurile provocate de bîncile care au foarte multe depozite neasigurate

Într-un document de lucru pregătit de supervizorii BCE petru întâlnirea de săptămâna aceasta a miniştrilor de Finanţe din zona euro zone se arată că recentele falimente bancare "au arătat că trebuie acordată o atenţie sporită riscurilor legate de lichiditate şi de finanţare din sectorul bancar, în condiţiile modificării politicii monetare".

BCE lucrează în mod activ cu alte autorităţi globale de supervizare pentru a desprinde învăţăminte din turbulenţele de pe pieţele financiare.

"Ar putea fi benefic să explorăm cum o serie de factori - o concentrare ridicată a depozitelor şi dependenţa de depozite neasigurate - pot fi rezolvaţi cu reglementările din Pilonul 2", se arată în documentul de lucru.

Pilonul 2 este un proces de supervizare care trebuie să asigure faptul că fiecare creditor deţine un nivel de capital adecvat şi active lichide, pe baza profilului său de risc specific.

BCE poate impune cerinţe suplimentare privind capitalul şi lichidităţile dacă apreciază că ar fi adecvat un astfel de demers.

Vineri, publicaţia italiană MF anunţa că BCE ia în calcul cerinţe mai ridicate pentru băncile cu un nivel ridicat de depozite, care depăşesc plafonul de 100.000 euro peste care depozitele nu mai sunt asigurate. 

UBS ar putea fi lovită financiar după preluarea Credit Suisse

Recent, Grupul bancar elveţian UBS Group AG a avertizat că se aşteaptă la o lovitură financiară de aproximativ 17 miliarde de dolari de pe urma preluării rivalei Credit Suisse Group AG, transmite Reuters.

UBS a estimat că va suferi un impact negativ de 13 miliarde de dolari de pe urma ajustării valorii activelor şi pasivelor grupului rezultat ca urmare a combinării UBS cu Credit Suisse, primele două bănci elveţiene. De asemenea, UBS se aşteaptă la costuri de aproximativ patru miliarde de dolari de pe urma posibilelor litigii şi a obstacolor regulatorii apărute după anunţarea preluării Credit Suisse.

Pe de altă parte, UBS estimează că va înregistra un câştig unic în valoare de 34,8 miliarde de dolari de pe urma aşa-numitului "fond comercial negativ", apărut ca urmare a faptului că va prelua Credit Suisse pentru o sumă mult mai mică decât valoarea contabilă a celei de-a doua bănci elveţiene. Acest câştig va ajuta la absorbirea pierderilor potenţiale şi ar putea rezulta într-un profit peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, dacă UBS va reuşi să finalizeze tranzacţia luna viitoare, aşa cum intenţionează.

UBS a precizat însă că aceste estimări au caracter preliminar şi cifrele finale ar putea să sufere modificări.

În luna martie a acestui an, UBS a acceptat să preia Credit Suisse pentru trei miliarde de franci elveţieni (3,4 miliarde de dolari) în acţiuni şi de asemenea să preia pierderi în valoare de până la cinci miliarde de franci, în cadrul unei căsătorii de urgenţă care a fost instrumentată de autorităţile elveţiene pe fondul unor turbulenţe în industria bancară mondială. Aceasta a fost prima salvare a unei bănci de talie mondială după criza financiară din 2008 iar noua entitate creată din UBS şi Credit Suisse va deveni un manager care va gestiona active în valoare de peste 5.000 de miliarde de dolari şi va avea peste 120.000 de angajaţi la nivel mondial.

Într-un document remis U.S. Securities and Exchange Commission, UBS a dezvăluit că a fost grăbită de autorităţile elveţiene să preia Credit Suisse Group AG, precizând că a avut la dispoziţie mai puţin de patru zile pentru a efectua procedurile de due diligence din cauza contextului de urgenţă creat de criza globală

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite