Încă o bancă americană pare să aibă probleme: Retrageri masive de la „banca bogaților”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o bancă americană pare să aibă probleme, retrageri masive de peste 100 de miliarde de dolari fiind înregistrate în ultimele trei luni de la „banca bogaților”, potrivit BBC.

O femeie scoate dolari de la un ghițeu bancar
Retrageri masive au avut loc în ulrimele trei luni de la banca bogaților

Clienții First Republic Bank au retras peste 100 de miliarde de dolari (80 de miliarde de lire sterline) din conturile lor în primele trei luni ale anului, pe fondul preocupărilor legate de sănătatea sistemului bancar global.

Banca americană spune că depozitele sale au scăzut cu peste 40% de la sfârșitul lunii decembrie.

Aceasta vine după ce gigantul bancar elvețian Credit Suisse a dezvăluit luni amploarea rulării băncii care a declanșat salvarea sa susținută de stat luna trecută.

O serie de prăbușiri bancare au stârnit temeri de criză în sector.

„Odată cu închiderea mai multor bănci în martie, am experimentat ieșiri de depozite fără precedent”, a declarat directorul financiar al First Republic, Neal Holland.

Lucrăm pentru a ne restructura bilanţul şi a ne reduce cheltuielile şi împrumuturile pe termen scurt”, a adăugat el.

First Republic, supranumită „banca bogaților”, a mai spus că intenționează să reducă costurile prin pierderea de la 20% până la 25% din forța de muncă în următoarele luni.

Acțiunile băncii au scăzut cu peste 20% în tranzacțiile extinse din New York, după ce a făcut anunțul.

Luna trecută, un grup de bănci majore din SUA a injectat 30 de miliarde de dolari în First Republic, care a fost văzută ca fiind în pericol de eșec.

Autoritățile de reglementare din SUA au calificat această mișcare drept „cea mai binevenită”, în timp ce băncile, conduse de JP Morgan și Citigroup, au spus că acțiunea reflectă „încrederea lor”.

Avertisment că băncile americane se confruntă cu mai multe probleme

Problemele din sectorul bancar au apărut în SUA la începutul lunii trecute, când Silicon Valley Bank, care era al 16-lea cel mai mare creditor al țării, s-a prăbușit în cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008.

Aceasta a fost urmată două zile mai târziu de eșecul Băncii Signature din New York.

Autoritățile au intervenit pentru a garanta depozitele dincolo de limitele obișnuite, în efortul de a preveni alte rulări ale depozitelor bancare.

Luni, gigantul bancar european Credit Suisse a declarat că 61,2 miliarde de franci elvețieni (69 miliarde dolari; 55,2 miliarde lire sterline) au părăsit banca în primele trei luni ale anului.

Băncile centrale din întreaga lume - inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei - au crescut brusc ratele dobânzilor în timp ce încearcă să reducă inflația.

Mișcările au afectat valorile portofoliilor mari de obligațiuni cumpărate de bănci atunci când ratele erau mai mici.

Acest lucru a contribuit la prăbușirea Silicon Valley Bank și a ridicat întrebări cu privire la situația altor firme.

„First Bank din România nu are nicio legătură cu First Republic Bank” au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite