Credit Suisse a anunțat retrageri de fonduri de peste 68 miliarde de dolari
0Credit Suisse a anunţat că a înregistrat ieşiri nete de 68 miliarde de dolari în primul trimestru din acest an, retragerile continuând chiar şi după anunţarea salvării instituţiei, potrivit Reuters.
"Aceste ieşiri au fost moderate, dar tendinţa nu se modificase la 24 aprilie 2023", a informat luni grupul bancar elveţian.
Instituţia s-a confruntat cu retrageri semnificative de numerar din depozite, în timp ce depozitele care ajungeau la scadenţă nu au fost reînnoite. Nivelul depozitelor făcute de clienţi s-a redus în primul trimestru din acest an cu 67 miliarde de franci elveţieni.
Este probabil pentru ultima oară când Credit Suisse raportează rezultate financiare, în condiţiile în care preluarea sa de către rivala UBS AG ar urma să se finalizeze curând.
Activele gestionate de Credit Suisse au scăzut la 502,5 miliarde de franci elveţieni la 31 martie 2023, faţă de un nivel de 707 miliarde de franci elveţieni la 31 martie 2022. Clienţii au început să retragă rapid bani de la Credit Suisse după turbulenţele provocate de colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.
UBS a anunţat în martie că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023. De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA.
Este prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.
Săptămâna trecută, deţinătorii de obligaţiuni Credit Suisse au contestat în instanţă ştergerea valorii unui pachet de obligaţiuni cu o valoare nominală de 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari).
Potrivit Financial Times, deţinători de obligaţiuni Credit Suisse în valoare de 4,5 miliarde de franci (5 miliarde de dolari) susţin că Autoritatea de reglementare din sectorul financiar din Elveţia (Finma) a acţionat neconstituţional atunci când a ordonat Credit Suisse să recurgă la o "o depreciere completă" a valorii obligaţiunilor din categoria AT1 (Additional Tier One), în cadrul operaţiunii de preluare a Credit Suisse de către UBS Group AG.
Deţinătorii de obligaţiuni Credit Suisse vor ca această decizie de ştergere a valorii obligaţiunilor lor să fie revocată sau amendată. Potrivit Financial Times, acţiunea în justiţie a fost depusă miercuri de cabinetul de avocatură Quinn Emanuel în oraşul St. Gallen din estul Elveţiei.