Autostrada Unirii. Când ar putea fi desemnat constructorul secţiunii Târgu Mureş - Miercurea Nirajului

0
Publicat:

Câştigătorul contractului pentru construirea secţiunii de autostradă Târgu Mureş - Miercurea Nirajului, parte din Autostrada Unirii, ar putea fi desemnat în prima parte a lunii septembrie, estimează directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Harta autostrăzii A8, Foto: Arhivă Adevărul
Harta autostrăzii A8, Foto: Arhivă Adevărul

Acesta a prezentat stadiul proiectelor celor trei secțiuni ale autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț.

Pas important pentru construcția secțiunii Miercurea Nirajului-Leghin a A8! Am avut astăzi o ședința de lucru în care am discutat despre finalizarea și predarea către CNAIR a Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș - Târgu Neamț, secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin. Prestatorul (Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial S.A) și-a asumat că va înainta rapid toată documentația astfel încât până la sfârșitul lunii august ea sa fie avizată de Consiliului Tehnico- Economic al CNAIR.”, a transmis oficialul CNAIR pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, după parcurgerea tuturor etapelor de avizare a indicatorilor tehnico-economici, CNAIR va promova următoarele etape necesare realizării acestui obiectiv.

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț (211,1 km), parte a A8, este împărțită în trei secțiuni, astfel:

- Secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km): finanțare PNRR,

- Secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin (156,8 km): finanțare PT,

- Secțiunea Leghin - Târgu Neamț (29,9 km): finanțare PNRR.

Ofertele depuse pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a secțiunii Târgu Mureș – Miercurea Nirajului sunt în evaluare și estimăm că în prima parte a lunii septembrie vom desemna câștigătorul.”, subliniază directorul CNAIR.

Acesta reamintește că pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț, Asocierea SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – SPEDITION UMB S.R.L. – TEHNOSTRADE S.R.L. a fost desemnată câștigătoare (19 iulie 2023), dar rezultatul a fost contestat.

La ora actuală așteptăm ca CNSC să dea o decizie în ceea ce privește acest important proiect finanțat prin PNRR. Pentru secțiunea de autostradă Târgu Neamț- Iași – Ungheni (93 km), vreau ca Studiul de Fezabilitate să fie finalizat anul acesta (inclusiv cu obținerea Acordului de Mediu), așa cum și-a asumat prestatorul.”, menționează sursa citată.

A8, Autostrada Unirii va avea o lungime de peste 304 km (de la Târgu Mureș la Ungheni) și va asigura legătura cu Republica Moldova prin noul pod peste Prut de la Ungheni, pentru a cărui proiectare și execuție a fost deja lansată licitația.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite