Autostrada Unirii: Firme din Turcia și România au depus oferte pentru construcția Leghin – Târgu Neamț

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis, miercuri, că au fost depuse șase oferte pentru proiectarea și execuția secțiunii trei (Leghin – Târgu Neamț) a Autostrăzii A8.

Harta Autostrăzii Unirii, A8, Foto: Facebook Sorin Grindeanu
Harta Autostrăzii Unirii, A8, Foto: Facebook Sorin Grindeanu

Potrivit oficialului, pentru construcția celor 29,91 de km (cu o valoare estimată de 2,03 miliarde de lei, fără TVA) au depus oferte firme și Asocieri de firme din România și din Turcia.

Contractul finanțat, prin PNRR, prevede șase luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru cea de execuție.

Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț va asigura comexiunea dintre Moldova și Transilvania pe o rută de mare viteză. Această autostradă este al doilea proiect de mare viteză, după Autostrada Sibiu-Pitești, care va traversa Carpații.”, a precizat sorin grindeanu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat care sunt firmele care au depus oferte pentru construcția acestei secțiuni:

1. Asocierea Danlin XXL SRL - Intertranscom Impex SRL (România);

2. Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL (România);

3. Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS (Turcia);

4. Mapa Insaat VE Ticaret Anonim Sirketi (Turcia);

5. Nurol Insaat VE Ticaret AS (Turcia);

6. Tekfen İnşaat VE Tesisat AŞ (Turcia).

Contractul finanțat din PNRR are o valoare estimată de aproximativ două miliarde de lei, fără TVA. Autostrada 8 (Autostrada Unirii) Târgu Mureș – Târgu Neamț va traversa Carpații de la Vest la Est și va asigura o conexiune modernă între Moldova și Transilvania dar și cu infrastructura rutieră europeană de mare viteză.”, a precizat Cristian Pistol.

Traseul Autostrăzii Târgu Mureș –Târgu Neamț continuă traseul Autostrăzii Turda – Târgu Mureș (A3), în zona localității Gheorghe Doja, facilitând traficul auto pe direcția Vest-Est, între Transilvania și Moldova. Autostrada A8, cunoscută și ca Autostrada Unirii, este cuprinsă în Master Planul General de Transport al României.

Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova. Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite