Autoritățile bulgare își continuă eforturile pentru intrarea țării în zona euro

0
0
Publicat:

Pe fondul discuţiilor privind aderarea Bulgariei la zona euro, Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB) a subliniat robusteţea sistemului bancar al ţării, dând asigurări că se aliniază strâns standardelor din zona euro, informează Novinite

colaj foto bulgaria zona euro

În cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Băncilor din Bulgaria (ABB), oficialul a subliniat că sectorul bancar îndeplineşte reglementările din zona euro încă de la includerea ţării în Uniunea Bancară, în 2020.

Şi adjunctul ministrului bulgar de Finanţe, Metodi Metodiev, a lăudat eforturile accelerate ale Guvernului interimar în vederea pregătirilor practice şi tehnice pentru aderarea Bulgariei la zona euro. Metodiev a subliniat importanţa alinierii Bulgariei cu criteriile din zona euro, în pofida dificultăţilor, cum ar fi îndeplinirea ţintei de inflaţie.

Rata anuală a inflaţiei în Bulgaria a încetinit în martie la 3%, de la 3,3% în luna precedentă, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2021. De asemenea, indicii armonizaţi ai preţurilor de consum (IAPC) au încetinit în martie la 3,1%, de la 3,5% în luna precedentă. Aceşti indici sunt un criteriu esenţial pentru stabilitatea preţurilor şi potenţiala aderare a Bulgariei la zona euro.

De asemenea, Metodiev a prezentat progresele realizate în cadrul pregătirilor tehnice pentru introducerea euro, înfiinţarea unui Consiliu de coordonare şi a unor grupuri de lucru. El a vorbit despre legislaţia care ar urma să faciliteze o tranziţie lină la euro, subliniind importanţa echilibrării obligaţiilor companiilor cu interesele consumatorilor.

Răspunzând temerilor privind modul în care instabilitatea politică afectează aspiraţiile Bulgariei de aderare la zona euro, Chobanov a scos în evidenţă angajamentul Ministerului de Finanţe de a comunica eficient cu partenerii europeni şi a declarat că recentele acorduri cu Comisia Europeană reprezintă un semnal pozitiv al progreselor ţării şi al continuării sprijinului european.

Declaraţiile făcute de Chobanov şi Metodiev reflectă eforturile susţinute ale Bulgariei privind aderarea la zona euro şi subliniază importanţa alinierii la criteriile din zona euro şi rezolvarea provocărilor cheie, pentru asigurarea unei tranziţii line. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite