Bulgaria, nouă dată de aderare la moneda euro. Care este motivul întârzierii

0
Publicat:

Bulgaria a stabilit o nouă dată de aderare la zona euro, potrivit unui proiect de act normativ publicat oficial pe un site guvernamental al țării vecine.

Steagurile Bulgariei și al Uniunii Europene peste care sunt puse bancnote leva și euro
Bulgaria a stabilit o nouă dată de aderare la zona euro

Bulgaria va introduce data de 1 ianuarie 2025 ca dată țintă pentru adoptarea monedei euro într-un document oficial, scrie Novinite.

Modificările sunt făcute în decretul Consiliului de Miniștri pentru înființarea unui consiliu de coordonare pentru pregătirea țării pentru aderarea la zona euro, iar termenul limită pentru trimiterea opiniilor a expirat sâmbătă seara.

Bulgaria a ratat data limită anterioară pentru introducerea monedei euro în țară – 1 ianuarie 2024, după ce guvernul interimar nu a prezentat în februarie un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare la zona euro.

Argumentul oficial a fost că nu au fost puse în aplicare modificările juridice necesare, fapt dictat de criza politică de la acea vreme. Deși o mare parte din textele necesare au fost înaintate parlamentului, lipsa de acord între forțele politice a dus la întârzierea acestora și la dizolvarea Adunării Naționale anterioare fără un rezultat final asupra acestor texte.

Cu toate acestea, actualul parlament adoptă rapid legi cheie care trebuie să fie gata înainte de introducerea monedei euro.

În cursul săptămânii, Banca Centrală Europeană a oferit, de asemenea, o evaluare pozitivă a noii legi privind Banca Națională a Bulgariei, cu recomandări tehnice care vor fi discutate cu Ministerul de Finanțe înainte ca textele finale să fie propuse pentru vot de către guvern și apoi de către deputați. Legea ar trebui să intre în vigoare în momentul în care Bulgaria va deveni stat membru al zonei euro.

Data de 1 ianuarie 2025 este precizată ca dată țintă pentru aderarea la zona euro în programul de management al guvernului pentru perioada iunie 2023 – decembrie 2024.

În luna mai, Iliya Lingorski, membru al Consiliului de Administraţie al BNB (Banca Naţională a Bulgariei) afirma că Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a Bulgariei lucrează împreună la sincronizarea activităţilor organizaţionale, tehnice şi de reglementare, pentru accesul ţării la moneda comună europeană, în condiţiile în care sunt îndeplinite deja criteriile tehnice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite