FMI: Aderarea Bulgariei la zona euro până în 2025 este un obiectiv realist

0
Publicat:

Jean-Francois Dauphin, şeful misiunii FMI în Bulgaria, şi-a exprimat încrederea că aderarea ţării la zona euro până în 2025 este un obiectiv realist, transmite Novinite.

colaj foto bancnote euro și drapelul uniunii europene și al Bulgariei
FMI: Aderarea Bulgariei la zona euro până în 2025 este un obiectiv realist

Declaraţia vine după evaluarea performanţei economiei bulgare de către FMI, care se aşteaptă în acest an la un avans al PIB-ului de 2,7% şi o rată a inflaţiei de 3,5%.

De asemenea, Dauphin a declarat că adoptarea euro de către Bulgaria va atenua anumite riscuri cu care se confruntă economia ţării, oferind un cadru monetar stabil, care poate îmbunătăţi stabilitatea economică şi facilita comerţul cu zona euro.

Una din recomandările cheie ale FMI pentru strategia economică a Bulgariei pe termen lung include eliminarea pragului maxim de asigurare şi implementarea impozitării progresive. Aceste măsuri sunt menite să promoveze sustenabilitatea fiscală şi distribuţia echitabilă a resurselor în ţară, potrivit FMI.

Totuşi, Dauphin a atras atenţia asupra creşterii rapide a creditelor ipotecare, scoţând în evidenţă potenţialele riscuri asociate cu supraîncălzirea pieţei imobiliare. 

În plus, pentru a putea adera la zona euro, Bulgaria trebuie să își scadă rata anuală de inflație. „Inflaţia scade rapid, în prezentă se situează la 3,3%, sub valoarea de referinţă cerută pentru intrarea în zona euro”, a afirmat, luni, ministrul de Finanţe bulgar, Asen Vassilev, la o conferinţă dedicată uniunii monetare, citat de Novinite.

În momentul în care îndeplinim criteriul privind inflaţia, vom cere un raport suplimentar de convergenţă de la Comisia Europeană, deschizând calea pentru intrarea Bulgariei în zona euro în 2025”, a răspuns Vassilev, întrebat despre momentul aderării.

În pofida recomandărilor FMI privind majorarea taxelor, Vassilev a anunţat că Executivul nu intenţionează să le mărească. Ministrul de Finanţe a subliniat că restabilirea TVA la 20%, exceptând restaurantele, reprezintă un exemplu al modului în care Guvernul abordează impozitarea. Deşi FMI a recomandat egalizarea ratei TVA în toate sectoarele, Ministerul de Finanţe se opune, a spus Vassilev.

Nu intenţionăm să majorăm taxele”, a reiterat Vassilev, referindu-se la propunerile FMI, care includ taxarea progresivă a persoanelor fizice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite