Acord între România și SUA. Se vor putea cumula perioadele lucrate în ambele state pentru pensie

0
Publicat:

România și SUA au încheiat un acord „istoric” în domeniul securității sociale, a anunțat ministrul Muncii. Documentul permite cumularea perioadelor lucrate în ambele țări pentru pensie.

Marius Budăi, ministrul Muncii FOTO: Facebook
Marius Budăi, ministrul Muncii FOTO: Facebook

„Acord istoric în domeniul securităţii sociale între România și Statele Unite ale Americii! Am avut, astăzi, onoarea să semnez, în numele României, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității”, a transmis ministrul Marius Budăi, într-o postare a PSD.

Potrivit social-democratului, documentul semnat de ambele state permite cumularea perioadelor lucrate în ambele țări pentru pensie.

„Documentul semnat permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu. Mulțumesc execelenței sale, ambasador SUA în România, doamna Kathleen Kavalec! Mulțumesc tuturor colegilor din cadrul MMSS pentru implicare!”, a transmis ministrul Muncii.

Marius Budăi a precizat că în Statele Unite există o comunitate de români care contribuie activ la dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări și care se vor bucura de prevederile acordului semnat.

„Comunitatea românească din SUA a manifestat în repetate rânduri interesul pentru încheierea unui astfel de Acord şi iată că, astăzi, putem spune că împreună cu partenerii americani am reuşit să răspundem pozitiv acestor solicitări. Acordul în domeniul securităţii sociale urmăreşte să asigure continuitatea şi protecţia prestaţiilor şi drepturilor de pensie în contextul circulaţiei între cele două state, prin posibilitatea totalizării perioadelor lucrate, atât în România, cât şi Statele Unite ale Americii în vederea deschiderii dreptului la pensie", a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Ambasadorul SUA în România susține că acordul dintre cele două state oferă beneficii reale: „România şi Statele Unite ale Americii au o prietenie neclintită şi durabilă, întemeiată pe valori comune şi angajamente de lungă durată. Ea se dezvoltă cu fiecare pas pe care-l facem pentru a apropia popoarele noastre şi a le oferi beneficii reale şi tangibile. Semnarea acestui Acord în domeniul securităţii sociale face exact acest lucru”, a declarat aceasta, potrivit sursei citate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite