Reforma pensiilor speciale ar putea fi finalizată până la sfârșitul lunii. Ce le-a cerut Budăi colegilor din Guvern
0Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că așteaptă propuneri de amendamente la legea pensiilor speciale până miercuri, urmând ca forma finală a acestora să fie stabilită în Coaliție.
Responsabilul de la Muncă a afirmat că săptămâna trecută a avut loc prima reuniune a grupului de lucru al coaliției care gestionează reforma pensiilor speciale, menționând că s-a stabilit și un calendar. Mai exact, spune Budăi, pe 31 martie ar urma ca proiectul să fie adoptat în Senat.
Ca atare, li s-a cerut tuturor miniștrilor de linie amendamente (care să respecte prevederile din PNRR, precum și recomandările Băncii Mondiale și al Comisiei Europene) pe reforma pensiilor speciale până miercuri, când va avea loc o nouă discuție pe acest subiect.
Amenamentele vor fi depuse în Parlament după ce vor fi agreate în coaliție. Ministrul a pasat responsabilitatea și către alți membri ai cabinetului Ciucă.
”Cred că este momentul ca şi ministrul Boloş să meargă la Comisia Europeană cu acele amendamente, mă pun la dispoziţia dumnealui să îl însoţesc, să mergem la Comisia Europeană, din două motive, unul, acest jalon cu pensiile speciale şi al doilea, acel procent de 9,4 % din PIB, care PSD consideră că nu are ce căuta acolo”, a spus Marius Budăi.
Culisele înființării grupului de lucru
Așa cum Adevărul a relatat, PSD ar fi inițiat crearea grupuluii de lucru pentru ca răspunderea să fie împărțită cu liberalii.
Surse din Coaliție, atât din PNL, cât și din PSD, susțin pentru „Adevărul“ că greul o să cadă acum, pe lângă Budăi, pe umerii lui Predoiu, Bode și Tîlvăr. La ultimii trei sunt categorii bine remunerate, cum este cazul foștilor magistrați, dar și numeroase, cum sunt cazurile pensionarilor din zona MAI sau a Ministerului Apărării. Nu în ultimul rând, o răspundere va avea şi Marcel Boloş, ministrul Proiectelor Europene, el fiind nevoit să explice Comisiei Europene modul în care s-a realizat reforma.