Ce spune ministrul Muncii despre creșterea vârstei de pensionare

0
Publicat:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, transmite că PSD nu susține creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani, dar admite că se va mări vârsta la care femeile se pot pensiona, pentru egalizarea cu bărbații, adică 65 de ani, fiind un jalon din PNRR.

Vârsta la care femeile se vor pensiona va crește progresiv până în 2030. Foto: Inquam Photos
Vârsta la care femeile se vor pensiona va crește progresiv până în 2030. Foto: Inquam Photos

Ministrul Muncii a admis că PNRR prevede obligativitatea ca vârsta de pensionare a femeilor să crească până la 65 de ani, măsura vizând egalizarea vârsta de retragere din activitate a bărbaților.

"Nu stiu ce au gândit acei oameni când au pus acele aspecte în PNRR, cu siguranță la oameni nu s-au gândit. (..) E o decizie a CCR pe discriminare că femeile pot lucra până la 65 ani. Dar sub nicio forma nu susținem o majorare a vârstei de pensionare peste 65 de ani.

Întâi trebui să ne ocupăm de speranța de viață, în special de viața sănătoasă. Nu trebuie să punem carul înaintea boilor", a declarat Marius Budăi, la sediul PSD.

Referitor la rămânerea în activitate, ministrul a afirmat: "Legislația din România nu oprește niciun cetățean român să lucreze peste 65 de ani".

Ce prevede PNRR

În Planul Național de Redresare și Reziliență este prevăzută creșterea vârstei de pensionare voluntară, pentru românii care doresc acest lucru, precum și egalizarea între femei și bărbați. Aceștia ar urma să primească stimulente dacă aleg să muncească și după vârsta de 65 de ani.

Va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035. Va introduce stimulente pentru amânarea pensionării”, se arată în descrierea jalonului privind pensiile din PNRR.

În prezent, vârsta de pensionare la femei este 61 de ani și 9 luni și este prevăzută a crește până la 63 de ani, termenul-limită stabilit fiind anul 2030. Jalonul PNRR face referire la egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații (65 de ani), până în 2035.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite