Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură, intră în Biblioteca Polirom

Patrick
Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură, intră în Biblioteca
Polirom

Scriitorul Patrick Mondiano a publicat până în prezent peste 20 de volume

Două dintre romanele scriitorului francez Patrick Modiano, care a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014, vor fi publicate în colecţia „Biblioteca Polirom”, coordonată de Bogdan - Alexandru Stănescu, fiind disponibile şi în ediţie digitală.

„Bulevardele de centură” şi „Călătorie de nuntă” de Patrick Modiano vor fi publicate la Editura Polirom. Patrick Modiano completează lista autorilor laureaţi ai premiului Nobel apăruţi până în prezent în „Biblioteca Polirom”: Doris Lessing, Günter Grass, J.M.G. Le Clézio, John Steinbeck, José Saramago, Pearl S. Buck, Tomas Tranströmer, Herta Müller, Orhan Pamuk, Seamus Heaney, Kenzaburō Ōe, Naguib Mahfouz, Camilo José Cela, Elias Canetti, Saul Bellow, Heinrich Böll, Samuel Beckett, Boris Pasternak, E.M. Hemingway, François Mauriac, Elfriede Jelinek.

„Bulevardele de centură” (1972) este povestea lui Serge Alexandre, care îşi caută tatăl, un personaj fantomatic apărut pentru scurt timp în viaţa lui în timpul adolescenţei, când a încercat să-l omoare, împingîndu-l pe şine într-o staţie de metrou. Au trecut zece ani de atunci. În vremurile tulburi ale Ocupaţiei, Serge îşi regăseşte tatăl în mijlocul unui grup obscur de la hanul Clos-Foucré, dintr-un sat de la marginea pădurii Fontainebleau. Toţi acei indivizi erau implicaţi în publicarea unui jurnal de denunţ şi şantaj. Mai mult decât atât, tatăl poartă un alt nume şi nu-şi recunoaşte presupusul fiu.

„Călătorie de nuntă” (1990) este un roman care jonglează cu două dintre temele majore ale operei lui Modiano: căutarea identităţii şi reconstituirea memoriei. Ajungând la Milano, Jean B., un realizator de documentare în vârstă de 40 de ani află cu surprindere că o femeie s-a sinucis chiar în hotelul unde s-a instalat el. Intrigat, descoperă că în urmă cu 20 de ani a cunoscut-o nu numai pe femeie, ci şi pe soţul ei şi misterul destinului lor ajunge să-l obsedeze. Hotărăşte să meargă pe urmele acestei perechi care, în timpul războiului, fusese nevoită să se refugieze permanent din faţa ocupanţilor nazişti. Astfel scoate treptat la iveală o viaţă secretă, plină de îndoieli şi incertitudini, petrecută din ascunzătoare în ascunzătoare. Deconstrucţia cronologică a biografiei personajelor, la care Modiano excelează, lasă cititorului plăcerea de-a reface parcursul liniar al existenţei lor.

Patrick Modiano s-a născut în Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele său mai mic, care a murit la doar 10 ani. Şocul morţii lui a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegând să scrie... Succesul a venit îndată după prima carte apărută, „La Place de l'étoile” (1968), dublu premiată. A publicat până în prezent peste 20 de volume, romane şi culegeri de nuvele. Printre distincţiile importante primite se numără şi premiul Goncourt (1978, pentru „Rue des boutiques obscures”).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările