Gigi Becali şi-a lansat cartea: cum se numeşte, câte pagini are şi ce scrie în paragraful de introducere
0
În speranţa că va avea parte de o şedere mai scurtă în închisoare, patronul Stelei a scris un volum care a fost tipărit în 9.000 de exemplare.
„Dacă nu vorbesc la televizor, fac cancer la limbă“, era o glumă pe care o făcea Gigi Becali cu apropiaţii săi, înainte de a fi condamnat la trei ani de închisoare cu executare în „Dosarul schimbului de terenuri cu MapN“. Ulterior, această pedeapsă s-a mărit cu şase luni, deoarece latifundiarul din Pipera a fost condamnat şi în „Dosarul Valiză“.
De când a intrat după gratii, Becali a acordat un singur interviu, celor de la România TV. Dacă n-a putut să vorbească, zilnic, la televizor, Gigi şi-a exprimat gândurile într-o carte de 180 de pagini pe care a scris-o în detenţie.
„A murit Gigi pe care îl cunoştea lumea“
Potrivit RTV, volumul intitulat „Muntele Athos, patria Ortodoxiei“ a apărut în 9.000 de exemplare. „A murit Gigi pe care îl cunoştea lumea, pentru a se naşte Gheorghe, omul cel nou, cel în care trăieşte Hristos“, e paragraful de introducere.
„Fanatik“ a publicat mai multe capitole din cartea patronului Stelei. Iată un exemplu: „Am primit temniţa cu mulţumire şi nu cu duh de răzvrătire, cu gândul la mila lui Dumnezeu şi nu cu nostalgia vieţii păcătoase pe care am dus-o în lume (…) Temniţa m-a înălţat şi nu m-a coborât (…) Căci nu mi-a fost uşor să mă despart de familie, de cei dragi, de slava pe care o aveam de la oameni (…) Căci slujeam la doi stăpâni: lui Dumnezeu prin puţinele mele rugăciuni şi prin participarea la Sfânta Liturghie şi lui Satan prin toate ieşirile şi comportamentul meu în viaţa publică, prin injurii şi jigniri. Sunt hotărât ca acestea din urmă să nu mai facă parte din viaţa mea (…) Timpul petrecut în temniţă a fost cu siguranţă cel mai preţios şi folositor din viaţa mea. Aceasta pentru că astfel am cunoscut drumul mântuirii, pe care, deşi credeam că-l ştiu, nu-l cunoşteam nicidecum“.
Un meci l-a îndemnat să facă o biserică
În carte, Gigi Becali a povestit despre un meci al Stelei, care l-a mişcat profund.
„Mă uitam la meciul cu Betis Sevilia în Spania, când l-am rugat pe Dumnezeu să-mi dea un scor bun, ca să pot câştiga fără emoţii, iar eu voi construi o biserică. A fost 3-0 la pauză, aşa că a doua zi am vorbit cu un prieten şi i-am spus ce i-am făgăduit lui Dumnezeu. El mi-a zis să merg la Maglavit să construiesc biserica de acolo“, a scris Becali.
El a amintit şi un drum pe care l-a făcut până la Muntele Athos. „Până la chiliuţa «Panaghia», ultima chilie înainte de piscul muntelui, aveam de mers cam vreo 6 ore pe jos. În acest scop, părinţii au tocmit şi nişte catâri, care să ne transporte bagajele, întrucât pe această potecă abruptă nu se poate circula decât pe jos sau cu catâri. Nici un vehicul nu poate pătrunde pe acea coastă abruptă şi, de fapt, într-aceasta stă tot farmecul pelerinajului“, a explicat patronul Stelei.
Şi Mihai Stoica urmează să-şi lanseze cartea
Gigi Becali nu e singurul condamnat din lumea fotbalului, care a început să aibă activităţi culturale după gratii. Managerul Stelei, Mihai Stoica, condamnat în „Dosarul Transferurilor“, a scris şi el o carte, de când se află după gratii. Subiectul: tendinţele tehnico-tactice de la Cupa Mondială din 2014.
Volumul va fi lansat, în curând, şi Mihai Stoica speră ca prin această mutare să-şi scurteze şi el şederea la închisoare. El a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare.