zahar - ultimele știri
Multă lume știe deja că alimentele ultraprocesate nu sunt cea mai bună alegere pentru sănătatea noastră, dar cercetări recente întăresc această concluzie, stabilind o legătură între consumul anumitor tipuri de alimente și un risc de deces precoce, potrivit Yahoo LIfe.
Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de UE pentru întregul an 2024 şi în aceste condiţii va trebui să-şi reducă suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr.
Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce începe vremea mai caldă, dar le puteţi ține la distanță cu ușurință, fără a fi nevoie să folosiţii substanțe chimice toxice.
Formula de lapte praf, precum și cerealele pentru sugari ale companiei alimentare elvețiene, vândute în țările mai sărace, ignoră indicațiile OMS împotriva obezității, impuse pentru Europa, potrivit unui raport publicat de Public Eye.
Delicioasă și perfectă în zilele caniculare, înghețata se numără printre cele mai răcoritoare deserturi.
Guvernul slovac va taxa băuturile carbogazoase dulci şi va majora taxele pe produse din tutun, în cadrul unui pachet de măsuri, cu o valoare de 1,4 miliarde de euro.
Mulți dintre noi tindem să subestimăm consumul de zahăr, iar acest lucru poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Cu toate acestea, fructele, deși conțin zahăr, sunt o sursă importantă de fibre și nutrienți esențiali. Pe lista dieteticienilor sunt 12 alegeri câștigătoare.
Zahărul nu este complet rău pentru organism, atâta timp cât este consumat cu moderație. De fapt, el joacă un rol important în furnizarea de energie corpului. Problema apare atunci când consumăm zahăr în exces, în special zahărul adăugat care se găsește în sucuri sau dulciuri.
Pe lângă faptul că este inestetică, grăsimea de pe burtă este și periculoasă pentru sănătate. Grăsimea viscerală înconjoară stomacul, ficatul și intestinele și produce substanțe toxice care cresc tensiunea arterială și provoacă inflamații, relatează NY Post.
Zahărul nu este cel mai bun prieten al sănătății. Când te gândești la acesta, probabil că îți vin în minte alimente precum bomboanele, prăjiturile, ciocolata și biscuiții. Însă acesta se găsește în o mulțime de alimente.
Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce piaţa mondială va ajunge într-o situaţie de deficit în următorul sezon, arată un nou sondaj.
Aproape o treime dintre copiii din România consumă zahăr din primul an de viață, arată o cercetare recentă.
Sucul de fructe 100% natural a fost asociat cu o ușoară creștere în greutate la copii și adulți, dacă este consumat în fiecare zi, potrivit analizei unor studii anterioare, relatează CNN.
Laptele cu ciocolată înseamnă, pentru mulți, gustul copilăriei și un lucru e cert: este delicios. Referitor la aspectele nutritive și efectele consumului său, părerile sunt însă împărțite.
Cafeaua neagră ne stimulează mai mult decât cafeaua cu lapte și/sau îndulcită. Este concluzia unui experiment personal publicat în revista Parade, care a explicat ce se întâmplă în organism dacă bei cafea neagră în fiecare zi, timp de o săptămână.
Criza climatică a fost identificată anterior ca o amenințare la adresa cafelei și a berii însă impactul său s-a extins acum la o altă bucurie a vieții: zahărul.
Dacă vă gândiți că berea fără alcool este mai sănătoasă s-ar putea să vă înșelați. Un studiu arată că unele variante de bere fără alcool conțin și de zece ori mai mult zahăr decât băutura cu alcool, potrivit Daily Mail. Însă, acest tip de băutură are mai puține calorii decât berea cu alcool.
Folosită cândva ca ingredient cheie în producția de băuturi spirtoase precum tequila și mezcal, agava a devenit un înlocuitor al zahărului din ce în ce mai popular, relatează USA Today.
Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie 2022 a fost 6,7%, însă sunt și câteva alimente care s-au ieftinit considerabil, atingând prețuri chiar și cu 25% mai mici
UE a implementat reglementări stricte de etichetare pentru vinuri, iar respectarea acestora reprezintă o provocare pentru producătorii de vin, care nu mai beneficiază de un tratament special.
Ce înseamnă „prea mult” zahăr și ce efecte are acest aliment asupra organismului atunci când este consumat în exces? Sunt două întrebări pe care multă lume și le pune.
Halvaua, aliment sau desert? De la această întrebare pleacă nutriționistul Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook în care explică ce este, de fapt, produsul care ne aduce aminte de gustul copilăriei.
Producţia de zahăr în Uniunea Europeană este aşteptată să crească cu 3% în sezonul 2023/2024, dat fiind faptul că zona de Est a blocului comunitar a înregistrat o recoltă consistentă de sfeclă.
Cafeaua, băutura cu care mulți oameni din întreaga lume își încep fiecare dimineață, poate fi un aliat eficient în lupta cu kilogramele în plus. Pentru a profita de acest beneficiu este însă crucial modul în care o consumăm.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 10,36%, potrivit INS.
India ar urma să impună restricţii la exporturile sale de zahăr, după ce vremea secetoasă a afectat culturile de trestie de zahăr.
Reîncepe producția la fabrica de zahăr din Luduș. Compania a fost salvată de doi antreprenori români
Fabrica de zahăr din Luduș, preluată în primăvara acestui an de către grupul francez Tereos, își va reîncepe producția până la finele lunii septembrie.
Patru fructe trebuie excluse din dietă, dacă vrei să slăbești. Sunt atât de periculoase încât îngrașă mai mult decât o prăjitură. Din cauza conținutului mare de zahăr, nutriționiștii ne sfătuiesc să le evităm.
Foarte multe persoane se confruntă cu o poftă de a mânca dulce, foarte greu de stăvilit. Această poftă poate ascunde o lipsă din organism, dar, de asemenea, poate ascunde doar un prost obicei, acela de a obține energie rapid și facil. Efectele însă sunt pe termen lung.
Prețul zahărului ar urma să crească semnificativ, după ce au apărut informații conform cărora India, cel mai mare producător mondial de zahăr, va interzice exporturile de zahăr. Decizia vine pe fondul unei producții insuficiente, cauzată de secetele acute cu care s-a confruntat țara.
Inflația a scăzut la o singură cifră, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS) aceasta fiind în iulie de 9,4% față de iulie 2022 și de 4,4% față de decembrie 2022.
Prețurile alimentelor de bază au scăzut diferențiat după intrarea în vigoare a legii privind plafonarea adaosului comercial pe întreg lanțul de aprovizionare, potrivit Consiliului Concurenței.
Problemele apar atunci când acest aliment este consumat în exces, fără ca măcar să știm acest lucru, deoarece este ascuns în numeroase produse din comerț.
Multe alimente pot avea ca efect secundar inflamația și provoacă boli cronice. Cele mai cunoscute sunt alimentele cu mult zahăr, carbohidrați rafinați, prăjeli, alcool și carne gătită la temperaturi ridicate.
Statul pare să se fi răzgândit în privința creșterii accizelor la băuturile răcoritoare care conțin zahăr, în urma discuțiilor purtate luni seară, potrivit informațiilor obținute de profit.ro.
Credeți sau nu, puteți folosi zahărul pentru curățarea casei. Majoritatea gospodinelor folosesc acest ingredient în bucătărie pentru a îndulci o varietate de alimente, mâncăruri și băuturi. Însă, proprietățile sale se extind dincolo de domeniul culinar.
Zahărul, cartofii și produsele lactate s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce uleiul s-a ieftinit, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.
În încercarea de a strânge câți mai mulți bani la buget pentru a diminua deficitul, guvernanții vor să crească din nou taxele pe băuturile răcoritoare, susține asociația de profil.
Zahărul este plăcerea vinovată a multor oameni, însă pe cât de gustoase sunt alimentele în a căror compoziție se regăsește, uneori, pe atât de nesănătoase. Specialiștii trag un semnal de alarmă în acest sens, explicând și ce efecte are lipsa zahărului.
Thailanda pregăteşte planuri de rezervă pentru a face faţă unei secete potenţiale, care ar putea dura mai mulţi ani şi ar ameninţa aprovizionarea mondială cu zahăr şi orez, transmite Bloomberg.
De luni, 5 iunie, până în 15 septembrie, Ucraina va interzice exportul de zahăr, ceea ce reprezintă o adevărată lovitură pentru România, deoarece țara noastră era cel mai mare importator de zahăr din Ucraina.
În ultima vreme, tot mai mulți oameni încearcă să elimine complet zahărul alb din alimentație sau să îl înlocuiască cu alternative considerate a fi mai sănătoase. Un astfel de substitut ar putea fi și zahărul de cocos.
Fructele sunt o importantă sursă de energie, vitamine și fibre şi nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Cheia e însă moderația, pentru că unele dintre ele îngraşă mai mult decât am fi tentați să credem.
Tot mai mulți oameni aleg să renunțe la zahărul alb, considerat nociv și optează pentru alte variante cum ar fi zahărul brun sau îndulcitorii. Xilitolul sau zahărul de mesteacăn a câștigat, de asemenea, popularitate.
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) al departamentului de Nutriţie şi siguranţă alimentară, Francesco Branca, susține că, pe termen lung, folosirea îndulcitorilor fără zahăr nu duce la arderea grăsimii nici la adulți, nici la copii, conform studiilor.
Ziua de 1 Mai se apropie cu pași repezi, iar vedeta petrecerilor autentic românești vor fi, bineînțeles micii, serviți cu pâine, ketchup și muștar. Specialiștii ne atrag însă atenția să fim atenți la ce mâncăm și ne spun care sunt acei aditivi pe care ar trebui să îi evităm.
Zahărul a fost unul dintre produsele alimentare cu cea mai mare creştere de preţ în Uniunea Europeană, în condiţiile în care preţurile alimentelor au început să urce substanţial în 2022.
Sărbătorile sunt așteptate cu drag de noi toți atât pentru a petrece timp cu familia și prietenii, cât și pentru a savura preparatele tradiționale de Paște. Ce recomandă medicii nutriționiști.
Anul acesta, sărbătorile de Paște vor fi ceva mai scumpe decât în urmă cu un an, potrivit unei analize realizate de Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Indicele prețurilor de consum publicat joi de Institutul Național de Statistică arată o diminuare a inflației cu un punct procentual în martie, față de februarie, de la 15,5%, la 14,5%.
Piața zahărului este una extrem de tensionată, din cauza scumpirii accelerate din ultima perioadă care va aduce scumpiri în lanț ale produselor de cofetărie și patiserie.
Numeroase cercetări realizate în ultimii ani au arătat efectele negative ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății. Aceste rezultate au condus la recomandările de a limita consumul de zahăr la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic.
Este deja foarte cunoscut faptul că zahărul în exces dăunează sănătății. S-au găsit, de-a lungul anilor, mai multe tipuri de înlocuitori, însă majoritatea au unele efecte adverse.
Zahărul, untul, ouăle și uleiul au avut cele mai mari creșteri de preț în în ultimul an, potrivit datelor publicate de INS, iar apa de la robinet s-a scumpit mai mult decât energia electrică.
Un consilier în domeniul alimentar susține că angajații nu ar trebui să aducă prăjituri la birou. Președintele Agenției britanice pentru Standardele Alimentare, prof. Susan Jebb, a comparat prezența prăjiturilor la birou cu fumatul pasiv, relatează BBC.
Se cunosc efectele negative ale zahărului asupra sănătății, astfel că tot mai multe persoane caută alternative în segmentul îndulcitorilor artificiali, dar trebuie să fim foarte atenți la ce tip de îndulcitori apelăm.
Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 62,79% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, potrivit datelor INS.
Asupra companiei Agrana au fost ridicate semne de întrebare referitoare la punerea pe piața din România a unor produse din zahăr de trestie de zahăr, nu din sfeclă de zahăr. Compania a explicat pentru Adevărul că „există pe piață multe produse prezentate sau sugerate în mod fals ca fiind românești”.