Cât de periculoși sunt, de fapt, îndulcitorii artificiali la care apelăm pentru a înlocui zahărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se cunosc efectele negative ale zahărului asupra sănătății, astfel că tot mai multe persoane caută alternative în segmentul îndulcitorilor artificiali, dar trebuie să fim foarte atenți la ce tip de îndulcitori apelăm.

Îndulcitorii artificiali pot fi mai periculoși decât zahărul FOTO Shutterstock
Îndulcitorii artificiali pot fi mai periculoși decât zahărul FOTO Shutterstock

În special persoanele care încearcă să își reducă sau să-și mențină greutatea corporală evită consumul de zahăr. În multe cazuri, însă, îndulcitorii artificiali sunt la fel nocivi sau poate chiar mai periculoși decât consumul de zahăr.

Dana Ellis Hunnes, dietetician și autor al cărții „Rețetă pentru supraviețuire“, și Joanna Wen, antrenor de sănătate certificat și fondator al Spices & Greens, au spus pentru publicația „She Finds“ că, în ciuda a ceea ce cred mulți oameni, îndulcitorii artificiali pot fi la fel de nesănătoși ca și zahărul.

Îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă la zahăr, așa cum mulți oameni cred că sunt. De fapt, în ciuda numărului lor mai mic de calorii, aceștia pot fi destul de nesănătoși în felul lor, prezentând o serie de riscuri pentru sănătate. „Majoritatea îndulcitorilor artificiali sunt substanțe chimice care, în studiile pe animale și în doze mari, sunt asociate cu riscuri crescute pentru anumite tipuri de cancer", avertizează Hunnes.

De asemenea, Joanna Wen susține că acești îndulcitori pot crește riscul apariției de diabet de tip 2 și boli de inimă: „Studiile au constatat că acești îndulcitori pot crește riscul de a dezvolta sindromul metabolic, diabet de tip 2 și boli de inimă", spune ea. Având în vedere acest lucru, s-ar putea să nu fie mai sănătoși decât zahărul, până la urmă".

Îndulcitorii ne pot face mai înfometați

În plus, îndulcitorii artificiali nu sunt îndeajuns pentru a pierde în greutate. Hunnes explică faptul că acești îndulcitori nu sunt „asociați cu pierderea în greutate" și „încă provoacă un răspuns la insulină din cauza aromei lor dulci", astfel că „ne poate scădea glicemia și de fapt ne face mai înfometați, dorind mai mult zahăr/dulciuri", ceea ce înseamnă că, deși s-ar putea să nu adauge la fel de multe calorii la ceașca ta de cafea, tot vei fi predispus să mănânci în exces mai târziu în cursul zilei.

Când vine vorba de îndulcitori, încă se fac multe cercetări pe această temă, dar mulți sunt de acord că alternativele naturale sunt o alegere mai bună pentru cei care caută opțiuni mai puțin procesate", a precizat Wen.

Cei mai recomandați îndulcitori

Potrivit lui Hunnes, cea mai sănătoasă alegere este de a consuma „cea mai mică cantitate de îndulcitori cel mai puțin procesați". Ea recomandă, atunci când dorim să mâncăm ceva dulce, un piure de curmale sau alte alimente îndulcite în mod natural (cum ar fi bananele), pentru a îndulci un fel de mâncare. Adăugarea siropului de arțar sau a mierii este, de asemenea, o opțiune bună, deoarece acestea sunt „mai dulci decât zahărul pentru aproximativ aceeași cantitate de calorii, așa că aveți nevoie de mai puțin".

Joanna Wen admite că alegeri precum mierea crudă, siropul de arțar și stevia sunt mai bune decât zahărul și opțiunile artificiale: „În cele din urmă, depinde de fiecare individ să decidă ce opțiune se potrivește cel mai bine stilului său de viață și obiectivelor nutriționale".

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite