O treime dintre copiii din România consumă zahăr din primul an de viață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o treime dintre copiii din România consumă zahăr din primul an de viață, arată o cercetare recentă. În țara noastră, unul din 4 copii are probleme de greutate, iar unu din zece suferă de obezitate. Și numărul copiilor care au probleme cu greutatea este însă în creștere.

O treime din copiii din România consumă zahăr înainte de a împlini un an - Foto Almond Cake Shop
O treime din copiii din România consumă zahăr înainte de a împlini un an - Foto Almond Cake Shop

Un studiu recent arată că  30% dintre copii consumă produse cu zahăr încă din primul an de viață, iar 53% dintre ei consumă dulciuri procesate și dulciuri preparate în casă, potrivit unui sondaj realizat de Almond Cake Shop. 

 O mie de părinți din diverse regiuni ale țării au fost chestionați în această cercetare care arată că mulți dintre micuți sunt expuși la  consumul de produse dulci încă de la o vârstă fragedă, cu consecințe potențial negative asupra sănătății lor pe termen lung. Țara noastră se poziționează pe primele locuri în UE la  obezitate infantilă.  

Nu este recomandat nici adulților să consume zahăr zilnic, iar în alimentația copiilor ar trebui introdus după vârsta de doi ani, conform American Heart Association. De altfel, copiilor sub doi ani ar trebui să li se ofere cantități mici de alimente dulci, nu mai mult de trei ori pe săptămână. 

Nici măcar sucurile naturale de fructe nu sunt recomandate în cazul sugarilor și copiilor ce au sub un an, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

Prăjiturile fără zahăr - o soluție  

Dulciurile cu zahăr făcute în casă sau cumpărate din magazine ar putea fi înlocuite cu variante fără zahăr pentru a reduce impactul asupra greutății micuților. 

„Este alarmant să constatăm că atât de mulți copii sunt expuși la produse cu conținut ridicat de zahăr încă din primul an de viață, mai exact aproape 30% dintre ei. Totodată, aproape 40% consumă produse care conțin zahăr de la vârsta de doi ani, 16% de la vârsta de 3 ani și 17% nu consumă astfel de produse. Consumul excesiv de zahăr în aceste prime etape ale vieții poate contribui la dezvoltarea unor probleme de sănătate cum ar fi obezitatea, diabetul și cariile dentare. De aceea, pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății copiilor și adulților, noi preparăm prăjituri fără zahăr adăugat, făcute din ingrediente naturale, fără conservanți, potrivite pentru orice vârstă, indiferent de starea de sănătate, care pot fi consumate atât ca desert, cât și ca o masă principală, mic dejun sau cină", a transmis Monica Pușcoiu, pastry chef la o cofetărie artizanală. 

Potrivit cercetării, atunci când sunt acasă, în peste 53% din cazuri, copiii primesc și dulciuri procesate și dulciuri făcute în casă, în aproape 23% din cazuri nu primesc dulciuri, iar în 21% din cazuri primesc dulciuri făcute în casă.  

Vârsta de la care copiii români  manâncă zahăr - Foto Almond Cake Shop
Vârsta de la care copiii români manâncă zahăr - Foto Almond Cake Shop

Copii consumă însă și fructe și legume, aproape jumătate dintre micuți, 46% mai exact, manâncă peste 7 porții de fructe pe săptămână, iar o treime consumă 7 porții de legume săptămânal, arată studiul.

Organizația Mondială a Sănătății recomadă să consumăm minimum 400 de grame de fructe și legume pe zi pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme de sănătate. Din fructe și legume organismul se aprovizionează cu vitamine, minerale și fibre. 

Medicii avertizează că micuții ajung să sufere de afecţiuni cardiovasculare, diabet sau alte boli grave din cauza kilogramelor în plus. Nutriționiștii recomandă să fim moderați, având în vedere că „orice aliment poate fi încadrat ca sănătos sau nesănătos în funcție de cantitatea pe care o consumăm”, potrivit dr. Mihaela Posea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite