Noi reguli UE pentru etichetarea vinului, în vigoare din 8 decembrie: ce va conține codul QR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a implementat reglementări stricte de etichetare pentru vinuri, iar respectarea acestora reprezintă o provocare pentru producătorii de vin, care nu mai beneficiază de un tratament special.

Sticle de vin
Vinul va avea o etichetă cu cod QR începând din 8 decembrie. Foto Shutterstock

În ultimii ani, Uniunea Europeană a depus eforturi semnificative pentru a spori disponibilitatea și accesibilitatea surselor produselor și a informațiilor despre ingrediente pentru toate produsele alimentare și băuturi. Cu toate acestea, vinurile și vinurile aromatizate au fost exceptate de la cerințele cuprinzătoare de etichetare a ingredientelor, fiind doar obligate să dezvăluie alergenii și valoarea energetică datorită caracteristicilor unice ale produsului, potrivit informațiilor furnizate de imarke.ro.

Vinurile nu mai beneficiază de un tratament special

Începând cu 8 decembrie 2023, mărcile de vin din Uniunea Europeană nu vor mai primi un tratament special și vor fi obligate să respecte reglementările de etichetare care se aplica tuturor celorlalte alimente și băuturi ambalate.

Aceasta presupune furnizarea de informații complete despre ingrediente și nutriție pe ambalajul produsului. Acest lucru reprezintă o provocare semnificativa pentru producătorii de vin, nu numai din cauza cantității crescute de informații care trebuie afișate, ci și din cauza faptului că vinurile, în special vinurile de epocă păstrate pe perioade îndelungate, au tendința de a suferi modificări în compoziție.

În prezent, majoritatea etichetelor de vin sunt imprimate de tipografiile da etichete înainte de îmbuteliere. Cu toate acestea, compoziția vinului poate suferi schimbări semnificative nu numai în timpul depozitarii, ci și în timpul proceselor de îmbuteliere sau de amestecare. În plus, substanțe suplimentare, cum ar fi zahăr, acidifianti sau stabilizatori pot fi introduse chiar înainte de îmbuteliere, pe baza comenzilor specifice sau a caracteristicilor produsului. Acest lucru reprezintă o provocare în reflectarea cu acuratețe a compoziției corecte pe etichetele produselor, având un impact potențial asupra conformității cu reglementările și influențând deciziile de cumpărare și încrederea consumatorilor.

Codurile QR statice, preimprimate, sunt neconforme

Utilizarea codurilor QR statice, pretiparite pe etichete a fost sugerată ca o soluție potențială în temeiul noului Regulament (UE) 2021/2117, care impune că vinurile și vinurile aromatizate produse sau vândute în UE să ofere informații complete despre ingrediente și informații nutriționale. Aceste coduri QR ar trebui conectate la marca și incorporate pe eticheta sticlei, permițând accesul la informații detaliate. Cu toate acestea, exista îngrijorări cu privire la respectarea regulamentului. Variațiile la nivel de lot și potențialele modificări ale compoziției, chiar și în cadrul aceluiași rezervor sau butoi, prezintă un risc de neconformitate dacă codurile QR nu sunt actualizate cu cea mai recentă compoziție a ingredientelor la momentul etichetării. În plus, codurile QR actuale direcționează adesea utilizatorii către site-uri web de brand care se concentrează în primul rand pe marketing și vânzări.

QR și alte codurile 2D dinamice sunt soluția la aceasta cerință pentru informații complete despre ingrediente și nutriție pe post-producție, deoarece cantitatea de informații este considerabila și ar putea aglomera și strica modelele de etichete ale mărcilor.

Ce informații vor fi trecute pe etichetă

Cu toate acestea, conform noului regulament, următoarele informații trebuie să fie acum prezente pe eticheta sticlei în sine sau disponibile printr-un cod de bare 2D dinamic sau un cod QR:

– Categoria și sursa vinului

– Numele imbuteliatorului, producătorului și vânzătorului sau al importatorului în cazul vinurilor produse în afara UE

– Numărul lotului și cantitatea produsului

– Lista intolerantelor și alergenilor

– Tărie alcoolică (%)

– Conținut de zahăr (numai pentru vinuri spumante)

– Data de expirare pentru vinurile dezalcoolizate (conținut de alcool de 10% sau mai puțin)

– Lista completă de ingrediente cu valori nutriționale și energetice la 100 de mililitri

Important este că informațiile despre ingrediente care trebuie să fie într-o limbă UE și care sugeram că ar putea fi accesate printr-un cod 2D, cum ar fi un QR, nu trebuie să fie afișate alături de nicio formă de material de vânzare sau de marketing. Aceasta este o încălcare a regulamentului care impune astfel producătorilor de vin să înființeze microsite-uri separate pentru a furniza informații despre aceste ingrediente. Utilizarea unui link de pe site-ul web al unui vin existent riscă să încalce legea din cauza software-ului de urmărire asociat utilizat pentru a urmări datele clienților care, conform legislației UE, nu ar trebui înregistrate. Orice nerespectare a acestor noi informații detaliate vă atrage amenzi și scoaterea produsului de pe piață. Orice vin deja produs înainte de 8 decembrie a acestui an nu face obiectul noilor cerințe de informații despre ingrediente, este supus regulilor standard de gestionarea a stocurilor de pe piață.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite