Desertul pe care mulți îl preferă în post este o bombă calorică. Nutriționist: „Extrem de concentrată în grăsime, zahăr”

0
Publicat:

Halvaua, aliment sau desert? De la această întrebare pleacă nutriționistul Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook în care explică ce este, de fapt, produsul care ne aduce aminte de gustul copilăriei.  

Mihaela Bilic. FOTO Mihaela Bilic
Mihaela Bilic. FOTO Mihaela Bilic

„Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui”, spune medicul Mihaela Bilic.

Specialista în nutriție explică ce este, de fapt, halvaua și de la ce cantitate în sus ar trebui să ne facem griji atunci când o consumăm.

Semințe măcinate mărunt și <<legate>> cu sirop de zahăr (33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale. Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30g ajung - adică o felie cât 3 degete!”.

„Nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva”

Altfel spus, dacă suntem atenți la aportul caloric și grăsimile conținute nu trebuie să o scoatem total din meniu, chiar dacă știm că îngrașă.

„Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și in amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, mai spune Mihaela Bilic.

Poate căpăta valoare terapeutică

Nutriţionistul Dan Merişca explică și virtuțile terapeutice ale acestui aliment.

„De altfel, halvaua poate căpăta valoare terapeutică prin adăugarea de seminţe de susan, de exemplu. Aceat produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece seminţele de susan conţin substanţe active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi graşi nesaturaţi (acid oleic), lecitină, acizi polinesaturaţi (omega 6)”, arată, pentru Adevărul, medicul nutriţionist Dan Merişca, din Arad.

Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante, spune specialistul.

„De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune”, mai precizează Dan Merişca.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite