La ce să fim atenți când cumpărăm mici. Aditivii periculoși ce se pot ascunde la masa de 1 Mai

0
Publicat:

Ziua de 1 Mai se apropie cu pași repezi, iar vedeta petrecerilor autentic românești vor fi, bineînțeles micii, serviți cu pâine, ketchup și muștar. Specialiștii ne atrag însă atenția să fim atenți la ce mâncăm și ne spun care sunt acei aditivi pe care ar trebui să îi evităm.

Micii, vedeta zilei de 1 mai FOTO Shutterstock
Micii, vedeta zilei de 1 mai FOTO Shutterstock

La mare sau la grătare, micii vor fi, cu siguranță, nelipsiți de la petrecerile de 1 Mai. În general, o masă tradițională de „Ziua Muncii” este alcătuită din: mici, pâine, ketchup, muștar, maioneză, bere sucuri și băuturi energizante.

Cei mai întâlniți aditivi și consumul excesiv de sare

Masa de 1 mai poate conține până la 82 de E-uri, ne atrag atenția reprezentanții InfoCons. Un singur aditiv alimentar se poate repeta de până la 4 ori. Cei mai frecvent întâlniți aditivi alimentari(E-uri) sunt: E330 , E160 , E300 , E950 , E202.

Pe lângă aditivi, pentru această masă festivă, compusă numai din mici, sosuri și sucuri, oamenii mănâncă până la 17,23 grame de sare per 100 grame de produs. Muștarul ar conține cea mai mare cantitate de sare, potrivit specialiștilor.

Cantitatea de sare la fiecare 100 de grame de produs consumat (potrivit unui calcul estimativ):

  • mici: 2,6 grame,
  • pâine: 2,3 grame,
  • ketchup: 3,1 grame,
  • muștar: 6,5 grame,
  • maioneză: 2,67 grame,
  • suc de tip ceai: 0,06 grame.

Zaharurile, consumate la masa de 1 Mai

De partea cealaltă și zaharurile sunt consumate în exces, depășind cu mult cantitatea zilnică recomandată de OMS. Un alt calcul al specialiștilor de la Protecția Consumatorului arată că aceeași masa poate conține până la 161,17 grame de zaharuri.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 25 grame de zahăr.

Oamenii au posibilitatea de a afla ce E-uri conțin produsele pe care le cumpără, cantitatea de sare și de zahăr, prin scanarea etichetei în aplicația gratuită InfoCons.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite