De ce ne îngrașă sucul de fructe 100% natural. Medic: „Mai bine mâncăm fructul ca atare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucul de fructe 100% natural a fost asociat cu o ușoară creștere în greutate la copii și adulți, dacă este consumat în fiecare zi, potrivit analizei unor studii anterioare, relatează CNN. 

Sucul de fructe poate contribui la creșterea în greutate
Sucul de fructe poate contribui la creșterea în greutate

Un pahar de suc de fructe 100% natural în fiecare zi poate duce la o ușoară creștere în greutate. Deși mulți dintre noi îl consideră o variantă mai sănătoasă, medicii avertizează asupra conținutului ridicat de zahăr. 

O problemă fundamentală a sucului este cantitatea; consumul de fructe în acest mod face ca supradozajul să fie atât de ușor de realizat”, a transmis coautorul și principalul cercetător în domeniul nutriției, Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston, conform CNN. 

De exemplu, cât de des mâncăm trei portocale? Cu toate acestea, un pahar de suc de portocale  reprezintă aproximativ trei portocale care pot fi consumate într-un minut sau două, iar noi ne putem întoarce și să mai luăm încă una, ceea ce va adăuga multe calorii și va duce la o creștere a glicemiei", a adăugat dr. Willett. 

O cantitate mare de zahăr poate duce la rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet, boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice, avertizează specialiștii. 

Deși analiza recentă nu arată o legătură directă, ci doar o asociere. Constatările studiului sunt „destul de valide și se potrivesc cu ceea ce observăm clinic”, a transmis endocrinologul pediatru Dr. Tamara Hannon, membru al comitetului de nutriție al Academiei Americane de Pediatrie, care nu a fost implicată în cercetare. 

Recomadarea specialiștilor este ca sucul de fructe să fie evitat complet în cazul bebelușilor mai mici de 1 an, să se limiteze consumul la 110 ml pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani și la numai 170 ml pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. 

Nu există cu adevărat niciun motiv de sănătate pentru a consuma suc în locul fructelor și legumelor întregi, cu excepția cazului în care copilul dumneavoastră nu poate tolera consumul de alimente obișnuite", a declarat Hannon, director al programului de diabet pediatric de la Spitalul Riley pentru copii și profesor de genetică medicală și moleculară la Școala de Medicină a Universității Indiana din Indianapolis. 

Nici adulții sau adolescenții nu ar trebui să bea mai mult de 225 de ml de suc 100% natural pe zi, conform  ghidurilor de nutriție. Sucul nu ar trebui să fie considerat o modalitate sănătoasă de a stinge setea, de a ne hidrata. 

Indicațiile generale sunt împotriva consumului "de rutină" - cu alte cuvinte, să te bazezi pe suc mai degrabă decât pe apă pentru sete sau să consumi suc în mod special pentru beneficii pentru sănătate. Nu este pentru sănătatea de zi cu zi - este un tratament dulce ocazional. Într-un astfel de context, sucul de fructe este o alegere mult mai bună decât sucurile, din multe motive ", a declarat Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață, dar care nu a fost implicat în studiu. 

Ce efecte are sucul de fructe  asupra organismului 

Mulți dintre noi se pot simți derutați de concluziile noului studiu, pentru că știm cu toții că fructele sunt sănătoase, atunci de ce nu ar fi și sucul de fructe sănătos? 

Fructele și legumele întregi vin în pachete de nutrienți - carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine care sunt toate conținute cu fibre. Acesta este modul în care corpul nostru este menit să se hrănească. Atunci când îndepărtăm pachetul, îndepărtăm fibrele și părțile structurale ale alimentelor, iar corpul nostru le digeră și le metabolizează în mod diferit față de cum a evoluat pentru a face acest lucru.", a explicat endocrinologul Dr. Tamara Hannon. 

Mai exact, dacă mănânci un măr întreg, nu crește nivelul de zahăr din sânge, pentru că fructoza este eliberată încet, însă sucul de mere inundă sângele cu fructoză. 

Sângele nu poate fi zaharat. Este periculos pentru organe, așa că organismul are o mulțime de mecanisme pentru a scăpa rapid de zahăr și a ne menține glicemia normală. Astfel, ficatul, care metabolizează zaharurile, transformă o mare parte din aceste calorii într-o grăsime care poate fi depozitată cu ușurință și ținută departe de sânge.", adaugă Dr. Tamara Hannon. 

Mai mult decât atât, acesta nu este singurul impact al sucului de fructe. 

Când consumi calorii sub formă solidă, creierul tău înregistrează mai bine acele calorii și îți ajustează aportul alimentar în consecință. Dar dacă bei acele calorii, este posibil să nu te simți sătul și să începi să mănânci din nou", a evidențiat autorul corespondent al studiului, Vasanti Malik, cercetător științific în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. 

Să fim moderați 

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, care au publicat noua analiză publicată în JAMA Pediatrics, au avut în vedere  42 de studii: 17 la copii și 25 în rândul adulților.  

Lucrul bun la o meta-analiză este că ia studii mici și pune toate datele laolaltă, astfel încât să poată fi analizate ca și cum ar fi un studiu mare", a spus Dr. Hannon. 

La copii, fiecare porție suplimentară pe zi de suc de fructe 100% a fost asociată cu o modificare cu 0,03 mai mare a indicelui de masă corporală, sau IMC, potrivit studiului. 

Inițial, studiul nu a constatat un impact asupra adulților din cauza variațiilor în modul în care au fost măsurate caloriile. Cu toate acestea, atunci când a fost analizat doar un subset de 25 de studii care au ajustat caloriile, rezultatele au arătat o mică schimbare de 0,02 în IMC. 

Chiar dacă schimbările par minuscule, autorii spun că „impactul poate fi enorm”, mai ales că cei mai mulți oameni nu respectă porția standard. 

Pentru gustări și răsfățuri, oferiți-i copilului dumneavoastră fructe întregi, dacă acesta le poate mânca. Iar dacă folosiți sucul ca porție de fructe, ar trebui să fie o jumătate de cană, nu mai mult pe zi.", i-a sfătuit Dr. Tamara Hannon pe părinți. 

Un alt studiu din 2019 al  Universității Harvard a constatat  trei pahare și jumătate de suc de portocale consumate în plus pe săptămână poate crește riscul de diabet cu 15%, potrivit Daily Mail.  În plus, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că fiecare porție de aproximativ 90 ml de suc de fructe pur a crescut șansele de a dezvolta cancer cu 12 %.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite