Ucraina impune interdicția de export a zahărului către România! Ce implicații are această decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luni, 5 iunie, până în 15 septembrie, Ucraina va interzice exportul de zahăr, ceea ce reprezintă o adevărată lovitură pentru România, deoarece țara noastră era cel mai mare importator de zahăr din Ucraina.

zahar jpg

În perioada octombrie 2022-aprilie 2023, am importat din ţara vecină aproape 85.000 de tone de zahăr, de 26 de ori mai mult în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, notează Observator.

„Importam zahăr din Ucraina, pe care îl ambalam. Îl puneam pe piaţă în România”, a declarat Mihaela Neagu, acţionar la fabrica de zahăr Luduş, conform sursei citate. 

Pentru fabrica de la Luduș, zahărul ucrainean a reprezentat salvarea. În lipsa materiei autohtone, a important 25.000 de tone de zahăr din Ucraina. 

„Aveam un contract foarte mare, 15.000 de tone, pentru luna iulie, semnat cu Ucraina. Dar producătorul nu ar mai putea să ne livreze această cantitate. Pentru două luni nu vom mai putea să fim prezenţi cu marfă. Clienţii să se aştepte cu siguranţă la scumpiri la raft. Marfa e foarte puţină”, a declarat Mihaela Neagu.

Așadar urmează o nouă scumpire la zahărului la raft, scumpirile urmând a avea loc în lanț.

„Într-o lună folosim 300-400 de kg. Avem foarte multe comenzi. Un kilogram de zahăr acum ajunge la 5-6 lei. Cu siguranţă ne afectează. E un ingredient esenţial pentru o cofetărie. O să trebuiască să mărim şi noi preţurile la rândul nostru”, a declarat Ana Maria Vlad, proprietar cofetărie, pentru Observator. 

Această situație apare în contextul în care la nivelul lunii aprilie vorbeam despre cotații la nivel record ale zahărului. Cotaţiile futures au atins cel mai ridicat nivel după 2011.

„Piaţa zahărului este una tensionată. Am avut revizuiri în jos ale previziunilor de producţie în marile ţări” spunea Francois Thaury, analist la firma de consultanţă franceză Agritel.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite