Cum răspunde Agrana controverselor legate de punerea pe piață din România a unui tip de zahăr mai slab calitativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asupra companiei Agrana au fost ridicate semne de întrebare referitoare la punerea pe piața din România a unor produse din zahăr de trestie de zahăr, nu din sfeclă de zahăr. Compania a explicat pentru Adevărul că „există pe piață multe produse prezentate sau sugerate în mod fals ca fiind românești”.

Cum răspunde Agrana România acuzațiilor aduse în spațiul online FOTO: Arhivă
Cum răspunde Agrana România acuzațiilor aduse în spațiul online FOTO: Arhivă

Potrivit unui articol publicat în „Gândul” compania Agrana produce în România zahăr din sfeclă de zahăr, iar pe piață din țară pune produse din „zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE”. Sursa citată arată că zahărul  care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, în timp ce zahărul produs în România, din sfeclă de zahăr, ar ajunge la firma-mamă din Austria și, ulterior, exportat către alte destinații „mai atractive”.

Într-un răspuns pentru „Adevărul”, compania susține că „informațiile din media că zahărul din sfecla românească este exportat în Austria pentru piețe mai profitabile este fără sens din punct de vedere economic datorită costurilor cu transportul”.

„O simplă constatare a statisticilor privind exportul de zahăr alb din România către țări UE lămurește pe deplin această falsă informație. Livrările de zahăr din România fiind în cvasitotalitate destinate piețelor din Bulgaria și Ungaria”, motivează compania Agrana.

Compania arată că „din punct de vedere al calității și conținutului produsului, nu există nicio diferență între zahărul produs din sfeclă și cel produs din trestie. (...) Toate loturile de marfă ale AGRANA sunt analizate pentru conformare cu specificația, toate fabricile AGRANA fiind auditate conform celor mai înalte standarde FSS, HACCP și ISO”.

„În ciuda folclorului, zahărul alb nu diferă ca utilizare de materia primă utilizată (sfeclă sau trestie) și are aceleași efecte de îndulcire, conservare și conferire de consistență”.

Mai mult decât, compania susține că „în ciuda faptului că singura fabrică care produce zahăr românesc, din sfeclă de zahăr românească, este fabrica AGRANA din Roman, vă informăm că există pe piață, destul de vizibil, multe produse prezentate sau sugerate în mod fals ca fiind românești”.

În ceea ce privește acuzațiile referitoare la faptul că Agrana ar face profit în Austria prin zahărul pe care îl produce în România, compania susține că este „listată la Bursa din Viena și toți afiliații săi sunt auditați și respectă absolut toate regulile de transparență impuse de acest statut”.

În articolul publicat de „Gândul” se arăta faptul că profitul raportat de Agrana România ar fi încasat de Viena, pentru a nu plăti taxe și impozite în România”. Mai mult decât atât, în ceea ce privește profitul, un an apare „pe plus”, în timp ce următorul „pe minus”. Această abordare, potrivit Gândul, ar fi explicată prin faptul că compania austriacă nu dorește plătirea taxelor și impozitelor în România.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite