Ce aliment nelipsit din dieta zilnică afectează ficatul la fel de mult ca alcoolul
0Problemele apar atunci când acest aliment este consumat în exces, fără ca măcar să știm acest lucru, deoarece este ascuns în numeroase produse din comerț.
Zahărul este considerat de specialiștii în nutriție unul dintre cele mai periculoase alimente, deoarece afectează ficatul într-un mod similar cu alcoolul. Problemele apar când este consumat în exces, iar acest lucru se poate întâmpla chiar fără să fim conștienți. Pe lângă faptul că îl adăugăm în ceai sau cafea, că se găsește în sucuri și prăjituri, zahărul se ascunde într-o mulțime de produse din comerț, de la iaurt și lapte, la mezeluri și pâine. De aceea, citirea etichetelor este foarte importantă.
Există multe alimente care ne plac, ne dau senzaţia de saţietate, dar, în realitate, conţin foarte puţine substanţe nutritive comparativ cu numărul de calorii. Iar zahărul este unul dintre aceste alimentele bogate în calorii, numite de specialişti calorii goale.
Robert H. Lustig este un endocrinolog pediatru american, specializat în neuroendocrinologie și obezitate infantilă, consideră că zahărul ar trebuie reglementat la fel ca alcoolul, deoarece efectul consumului de zahăr este identic cu cel al etanolului din consumul de alcool.
Într-un interviu pentru Business Insider, acesta a explicat de ce un număr tot mai mare de pacienți – inclusiv copii – au boala ficatului gras (o afecțiune care apare în cazul consumului mare de alcool): deoarece consumă cantități mari de zahăr.
După cum explică specialistul, zahărul și alcoolul sunt metabolizate identic în ficat. Așa că, atunci când ficatul este supraîncărcat cu oricare dintre cele două, el este afectat similar.
Ambele provoacă probleme din cauza toxicității cronice, singura diferență este că etanolul din alcool poate provoca supradozaj.
Ce boli cauzează consumul excesiv de zahăr
Mai mult, nutriționiștii avertizează că toate tipurile de zahăr au același afect și niciunul nu este mai „sănătos“ ca altul, fie că vorbim de zahăr alb sau zahăr brun și mai ales despre fructoză. Fructoza este un tip de zahăr întâlnit găsit în mod natural în fructe, dar și în miere și zahăr. Totodată, este utilizată frecvent în industria alimentară pentru îndulcirea produselor procesate (băuturile răcoritoare, alimentele dulci etc.)
Potrivit studiilor, consumul excesiv de fructoză contribuie la dezvoltarea ficatului gras. Atunci când consumăm fructoză, ea este metabolizată în ficat, unde poate fi transformată în grăsimi. În mod normal, ficatul metabolizează aceste grăsimi și le distribuie în organism sub formă de energie. Cu toate acestea, când se consumă cantități mari de fructoză în mod regulat, ficatul poate depăși capacitatea sa de a procesa aceste grăsimi.
Cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu atât producţia de insulină va creşte, iar organismul va începe să depoziteze excesul de zahăr sub forma celulelor adipoase, adică grăsime.
„Consumul excesiv de zahăr cauzează diabet, boli de inimă, boala ficatului gras Când este consumat în exces este o toxină și creează dependență, la fel ca alcoolul“, a concluzionat Robert H. Lustig într-un articol din Fortune.